Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

На Сајму туризма представљена заштићена подручја Србије и обележено 45 година СП „Ресавска пећина“

На 39. Београдском сајму туризма, одржаном у периоду од 23. до 26. фебруара 2017. године, под слоганом „Уживајте на време“, представило се 1 100 излагача из 56 земаља. Отварању Сајма туризма у Београду, који представља највећу туристичку манифестацију у земљи и региону Југоисточне Европе, присуствовао је премијер Србије Александар Вучић.

Потенцијале за развој туризма, Србија је представила кроз природне лепоте, могућности за одмор, спорт, рекреацију и авантуру у природи. Целину туристичке понуде Србије представила је Туристичка организација Србије (TOС) кроз теме: Дунав, културна понуда, кратки одмори у градовима, активни одмор у природи у комбинацији са сеоским туризмом, кампинг и каравнинг, манифестације и гастрономија.

Туристичке програме и могућности за боравак у заштићеним подручјима промовисали су њихови управљачи учешћем на штандовима у оквиру којих су се представљале туристичке организације општина на чијој се територији налазе, као и на самосталним штандовима. Посетиоци сајма имали су прилику да добију информације о актуелној туристичкој понуди, могућностима смештаја и садржају боравка у заштићеним подручјима од националних паркова (Тара, Ђердап, Копаоник, Фрушка гора), специјалних резервата природе (Увац, Пештерско поље, Засавица, Краљевац) до споменика природе као што је Ресавка пећина.

Посебну пажњу посетилаца Сајма туризма привукао је штанд ЈП „Ресавска пећина“, који су наступом на Сајму отворили обележавање 45 година Споменика природе „Ресавска пећина“. Тим поводом, организована је 25. фебруара у Конференцијској сали у Хали бр. 4 промоција у оквриу које је дата ретроспектива истраживања пећине, коју данас обиђе 50 000 посетилаца годишње.

Обележавање 45 година Споменика природе „Ресавска пећина“ кроз поздравну реч отоврила је Милица Петровић, директорка ЈП „Ресавкса пећина“ О откривању и првим истраживањима најпосећеније и најграндиозније пећине у нашој земљи, као представник групе првих спелеолога истраживача, говорио је Стадоје Кушички – Шиља на сликовит начин представљајући ентузијам, стручност и услове рада кроз фазе откривања њених лепота и уређења за посете. У циљу дочаравања овог спелеолошког подухвата о појединим изазовима, ситуацијама и интересантним догађајима, говорили су и чланови првог спелеолошког истраживачког тима Ресавске пећине:, Слободан Гошманац, Зоран Ђурђевић-Заги, Бата Патрногић и Бранислав Божовић – Денис. Учеснике промоције поздравио је и Горан Милојковић, помоћник председника општине Деспотовац, указвши на значај издавања публикације у којој би биле забележена и документована прва истраживања пећине.

На сајамском штанду ЈП „Ресавска пећина“, поред пећине, представљена су и друга природна и културна добра општине Деспотовац као што су Споменик природе „Лисине“, манастир Манасија и одржавање манифестација са посебним акцентом на представљњу Светског скупа витешких игара „Just out”.

Овогодишњим учешћем заштићених подручја на Сајму туризма постигнут је значајан напредак у њиховој промоцији као примамљивих туристичких дестинација са богатим и разноврсним садржајем за одмор, забаву, спорт, рекреацију и авантуру.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.