Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

OБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ШУМА

Пводом обележавања Светског дана шума 21. марта, како би указали на стање и значај заштите шума код нас, Завод за заштиту природе Србије учествује у више акција пошумљавања и ширења свести јавности о значају очувања шума.

Тема обележавања Дана шума на светском нивоу за 2017. годину је „Шума и енергија“, будући да је енергија добијена из шума највећи извор обновљиве енргије који се користи широм света и чини око 40% снадбевња из обновљивих извора. Једно од три домаћинстава (2, 4 билиона људи) користи дрво за грејање, спремање хране и др. Коришћење дрвета за спремање хране обезбеђује припрему хране која у највећој мери омогућава да се сачувају њене нутриционистичке вредности. За разлику од фосилних горива, када се шумама одрживо управља, угљен доксид који се емитује у атмосферу сагоревањен дрвета постаје део затвореног круга: дрверће које се сади да замени посечено апсорбује и задржава угљен диоксид током раста. Уколико се користи и производи на одржив начин, уместо горива као што су нафта, угаљ и природан гас, дрво помаже у спречавању последица климатских промена!

Завод за заштиту природе Србије даје стручну подршку националној акцији пошумљавања која се реализује више од три године, учешћем у пошумљавању заштићених подручја. Акција садње и централни догађај обележавања Дана шума биће одржан 21. марта, са почетком у 10:00 часова у Пределу изузетних одлика „Авала”, у организацији ЈП „Србијашуме” и Секретаријата за заштиту животне средине града Београда. Овим поводом за све студенте и ученике који ће учествовати у садњи и образовном програму, Завод за заштиту природе Србије обезбедио је тематске едукативне материјале.

У циљу указивања на стање, значај и заштиту шума храстова, које су некада доминирале нашим просторима, Завод за заштиту природе Србије у сарадњи са Градском управом Ниша и ЈКП „Медијана”, 21. марта у Нишу, организује промоцију монографије „Заштићени храстови“ и садњу храста.

У Градској кући у Нишу, са почетком у 13:00 часова биће одржана промоција књиге „Заштићени храстови Србије”, аутора др Драгане Остојић. У књизи је дат осврт на стање шума храстова код нас и данас све већи значај заштите појединачних стабала ове врсте, са приказом ових заштићених горостаса која су углавном појединачна стабла на осами, трговима, парковима или у двориштима кућа, као сведоци некадашњих шума на просторима које је човек урбанизовао.

Након промоције књиге, у непосредном парковском простору испред Градске куће, Дарко Булатовић, градоначелник Ниша и мр Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије, посадиће стабло храста уз поруку о значају очувања наших аутентичних дрвенастих врста, као и сваког појединачног стабла за обезбеђивање здравих услова живота и животног стандарда становништва. Пре свега, имајући у виду да посађено дрвеће и шуме у градовима омогућавају смањење трошкова за струју, спуштајући температуру од 2 до чак 8 степени целзијуса и тиме смањујући потребу за коришћењем расхладних уређаја и до 30%, уколико је стратешки сађено у урбаним подручјима.

Србија тренутно има 30% површине под шума, а националном Стратегијим пошумљвања тежи се да се овај проценат подигне на око 42% до 2050. године. Србија спада у средње шумовите земље са просечном покривеношћу шумском вегетацијом. Укупна површина под шумама у Србији износи 2.254.000 хектара, односно покривеност је 29,1%. У шумама Србије присутно је 49 врста дрвећа, од чега је 40 лишћарских, а 9 четинарских.

O значају заштите храстова говори податак на примеру стања шума у моравском шумском подручју (Ниш, Алексинац, Сокобања, Бела Паланка), где се шуме простиру на укупној површини од 48.239,30 ha и у чијем саставу се налази 95% лишћара. Храстови у овим шумама чине свега 18, 8%, док је доминантна врста буква, која чини 73,4% њихових састојина.

Међународни дан шума установљен је 1971. године на 23. заседању Генералне скупштине Европске конфедерације за пољопривреду. Генерална скупштина Уједињених Нација је 2012. године донела одлуку да ће се обележавање Међународног дана шума вршити 21. марта сваке године, на дан пролећне равнодневнице на северној хемисфери, односно јесење равнодневнице на јужној хемисфери.

Лифлет о шумама у Србији можете преузети овде

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.