Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Пуштање оправљеног белоглавог супа Gyps fulvus у СРП „Клисура реке Трешњице“

Дана 24. марта 2017. године у 13: 00 часова, у засеоку Грчићи села Горња Трешњица код Љубовије, биће обављено пуштање белоглавог супа, после дужег опоравка у СРП „Клисура реке Трешњице“, у организацију управљача Центра за природне ресурсе „Натура“и Завода за заштиту природе Србије.

Крајње изгладнели и физички исцрпљени младунац белоглавог супа нађен је 23. октобра 2016. године на подручју СРП „Клисура реке Трешњице“. Младу птицу која је била сасвим изнемогла и неспособна за самосталан лет пронашао је мештанин Лознице, о чеми је обавестио чуваре СРП „Клисура реке Трешњице“.

Пронађена птица тежила је само 4 kg што је указало да је дуже времена гладовала, имајући у виду да се просечна тежина тела ове врсте креће око 8–8,5 kg. Овакве појаве (познате под називом ставрација) су честе појаве код младунаца белоглавог супа који нису довољно способни да се снађу у првим недељама и месецима после полетања и одвајања од родитеља и које се често завршавају трагично јер немају довољно искуства у потрази за храном и услед недостатка хране и дехидратације страдају.

По пријави о пронађеној птици управљачи и стараоци СРП „Клисура реке Трешњице“ из ЦПР „Натура“ одмах су предузели ургенте мере спашавања ове младе јединке белоглавог супа. Они су преузели изнемоглу птицу коју су сместили у волијеру за привремени смештај птица и о налазу одмах су обавестили Завод за заштиту природе Србије ради пружања стручне помоћи и спашавања ове јединке. На основу мишљења надлежне ветеринарске службе, констатовано је да је за њен опоравак у нормално физичко стање неопходан дужи временски период. Птица је задржана у волијери која се налази у непосредној близини СРП „Клисура реке Трешњице“ и има функцију привременог прихватилишта.

Опоравак птице се састојао у обезбеђивању редовне дневне количине хране и воде, као и других неопходних услова које су обављали надлежни чувари СРП. Такође, обављан је и редован надзор, а о свим променама обавештавани су стручњаци Завода и надлежни ветеринар.

Пошто је после редовне контроле (мерења и праћења понашања птице), констатовано да је птица повратила нормалну масу и физичку кондицију, одлучено је да се пусти одмах после побољшања временских прилика (почетком пролећа), како би се избегао ризик страдања услед несналажења младе недовољно искусне птице у лошим метеоролошким условима.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.