Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Акције садње дрвећа и промоција књиге „Заштићени храстови Србије“ поводом Светског дана шума

Поводом обележавање Светског дана шума 21. марта организовнано је више акције пошумљавања. Завод за заштиту природе Србије учестововао је у акцији пошумљавања на Авали и такмичењу 10 београдских школа у шумском вишебоју, у организацији ЈП „Србијашуме“ и Градског секретаријата за заштиту животне средине града Београда. Догађају су присуствовали председник Скупштине града Никола Никодијевић и градски менаџер Горан Весић. Овом приликом обративши се учесницима, г-дин Никодијевић је истакао да је „Београд један од ретких градова југоисточне Европе који је донео стратегију о пошумљавању, што је донело 650 пошумљених хектара и преко 100 000 садница на територији града Београда“, док је градски менаџер г-дин Весић указао на значај да „екологија и заштита животне средине допиру до наше деце већ у предшколском узрасту“ и на учешћу у акцији захвалио Градском секретаријату и Заводу за заштиту природе Србије.

У акцији на Авали, ученицима који су победили у шумском вишебоју, награде које је обезбедио Завод доделили су и учествовали у акцији садње, стручни сарадници: Бојан Јелисављевић, Мила Ристић и Биљана Крстески.

Догађај у циљу обележавања Светског дана шума, први пут ове године реализован је и у Нишу, у организацији Завода за заштиту природе Србије, Градске управе Ниша и ЈКП „Медијана“, што је била прилика да се укаже на стање и значај заштите шума код нас и представи монографија „Заштићени храстови Србије“.

Обележавање Светског дана шума одржано је у Градској кући Ниша у присуству бројних званичника. Програм је отворио и упутио поруку о значају заштите шума, градоначелник Ниша Дарко Булатовић, истакавши податак да је „некада територију наше земље покривало 80% шума, а да је данас то тек близу 30% земље, што је податак који упозорава колико смо вредности од значаја за квалитет и здравље живота људи изгубили“. У оквиру поздравне речи, учесницима се обратио и руководилац Канцеларије Завода у Нишу мр Данко Јовић, поручивши да „Ниш има срећу да се налази у једном од центара биодиверзитета, али да је ово природно богатство неопходно сачувати као највећи ресурс града“.

Након поздравних речи одржана је промоција монографије „Заштићени храстови Србије“, када је први аутор и уредник др Драгана Остојић истакла „храст је наша друга знаменита шумска врста дрвећа, будући да је земља Србије земља букве и храста“ и да „регион централне Србије обилује са хрстовим шумама, које представљају њену основну зоналну вредност“.

У оквиру програма обележавања одржан је уметнички програм у извођењу чланица гудачког триа „Креативо“, симфонијског оркестра града Нишa, и ученице Таре Милованкић из ОШ „Доситеј Обрадовић“, која је рецитовала химну заштитатра шума „Молитва шуме“.

Након промоције књиге, у непосредном парковском простору испред Градске куће, градоначелник Ниша Дарко Булатовић посадио је стабло храста уз поруку о значају очувања наших аутентичних дрвенастих врста, као и сваког појединачног стабла за обезбеђивање здравих услова живота.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.