Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

O заштити вода у Споменику природе „Лисине“

У циљу ширења свести јавности о потреби очувања вода и водног природног наслеђа, Завод за заштиту природе Србије и ЈП „Ресавска пећина“, организовали су образовну акцију на подручју Споменика природе „Лисина“, 22. марта 2017. године, за децу из школе у окружењу природног добра.

Програм обележавања Светског дана вода отворила је Милица Петровић, директор ЈП „Ресавска пећина“, указавши деци на значај одговорног понашања према природи за очување вода и водних ресурса и појава. Овом приликом, ученици су уз водиче из Завода и ЈП „Лисине“ учили о значају водопада као националне хидролошке баштине и откривали које биљне и животињске врсте живе у окружењу, управо због одређених особености водопада и вода Споменика природе „Лисине“. О рибама, водоземцима и гмизавцима деци су говорили херпетолози мр Данко Јовић и Миливоје Крвавац. Свет биљака са акцентом на пролећницама, деци је представила ботаничар Драгана Недељковић, уз чија упутства су деца набрала по неки цвет како би направили свој пролећни венац за Дан вода.

Након обиласка заштићеног подручја деца су у сликарској радионици цртала како виде и доживљавају природно добро у чијем окружењу живе и уједно осмишљавали поруке о заштити вода. Своје поруке ученици су симболично изговорили приликом пуштања два венца од биљака пролећница из окружења низ водопад Велики бук.

Споменик природе „Лисине“ обухвата извор Велико врело и водопад Велики бук у подножју планине Бељанице и заштићен је Одлуком Владе Републике Србије из 1955. године, као особена знаменитост Фонда геонаслеђа Србије. Велико врело припада малобројној групи снажних некаптираних крашких извора и истиче се као изузетан пример гравитационих врела, док водопад представља јединствену појаву међу акумулативним бигреним водопадима Србије.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.