Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О птицама у науци и пракси на Фестивалу науке у Нишу

Завод за заштиту природе Србије представио се на овогодишњем Фестивалу науке „Наук није баук“, који се одржава у Нишу већ девет година, у организацији Гимназије „Светозар Марковић“ са циљем да заинтересују најмлађе за науку и подрже њихове креативне идеје.

На штанду Завода посетиоци су имали прилику да упознају ретке и угрожене врсте птица у Србији, да сазнају нешто више о њиховом понашању. Орнитолози Завода су указали на чињеницу да бројност, присуство, гнежђење, коришћење географских коридора као селидбених праваца птица указује на квалитет животне средине на Планети, али и то да птице значе пуно, како за природу, тако и за човека. Птице представљају извор хране, природни су регулатор бројности других штетних животињских врста, спречавају ширење заразних болести и имају естетски и економски значај. Највећу пажњу посетилаца изазвали су дермопластични препарати орла крсташа, сивог и степског сокола, модровране, патке крџе и др.

Штанд Завода за заштиту природе Србије био је један од најпосећенијих и ове године, који је током два дана трајања фестивала обишло преко 10 000 посетилаца. На штанду Завода са посетиоцима Фестивала разговарали су стручни сарадници Милош Радаковић, Братислав Грубач, Данко Јовић и Драгана Недељковић, као и волонтер Иван Меденица.

Посетиоци Фестивала „Наук није баук“ у периоду одржавања фестивала од 31. марта до 01. априла 2017. године у просторијама Електротехничког факултета у Нишу, ималу су прилику да се у оквиру презентација, поставки, радионица експеримената и предавања упознају са научним достигнућима у различитим областима природних и друштвених наука.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.