Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Промоција монографије „Споменик природе Церјанска пећина“ у Нишу

Промоција монографије „Споменик природе Церјанска пећина: околина, природа, заштита“, одржана је 13. априла 2017. године у Официрском дому у Нишу, у организацији издавача Завода за заштиту природе Србије и управљача овим природним добром Дирекцијом за изградњу града Ниша, уз подршку нишке општине Пантелеј.

На почетку представљања монографије присутнима се обратио Братимир Васиљевић, председник општине Пантелеј, на чијој територији се налази Церјанска пећина. Гдин Васиљевић овим поводом рекао је да је Церјанска пећина „драгуљ општине, града Ниша и читаве Србије“, и да „Општина чини све што може и у оквиру расположивих средстава да одржава и чисти простор пећине“. О настојањима града за уређење, и даље унапређење заштите и броја посета, у име Дирекције за изградњу града Ниша која је управљач овим природним добром, говорио је Иван Јоцић.

Садржај и вредност књиге о Церјанској пећини, која је тренутно друга пећина по дужини у Србији са преко 7 km истражених подземних канала, представили су уредници и рецензент књиге. О научном значају и најновијим резутатима вишегодишњих спелеолошких истраживања пећине говорила је рецензент др Јелена Ћалић из Географског инситутуа „Јован Цвијић“ Српске академије наука и уметности. Уредник монографије др Драган Нешић овом приликом указао је да је књига о Церјанској пећини, као пећини чија истраживања трају више од педест година, јединствена јер представља систем Церјанске пећине мултидисциплинарно, њене спелеошке вредности, биолошке каратеристике, али и културолшке вредности кроз приказ рађених археолошких истраживања и историју овог краја. Уредник текстова који представљају одлике живог света пећине и околине мр Данко Јовић, руководилац Канцеларије Завода у Нишу истакао је да се у монографији представљена открића током ових истраживања, као што је нова врста инсекта тврдокрилца и присуство давждењака, будући да у пећину утиче река која уноси ларве давждењака. Као један од 14 аутора књиге присутнима се обратио и Славиша Петровић из Дирекције за изградњу града Ниша, представљајући низ активности и истраживања која су више од десет година реализована и предходила објављивању књиге о пећини.

Монографија о Споменику природе Церјанска пећина, књига је о пећини која се одликује сложеном разноврсношћу карстног подземља који се огледа у богатству пећинског накита, развоја подземних канала у више нивоа и значајним биодиверзитетом пећинске фауне. Посебну вредност пећине чине ретки пећински украси који се називају хеликтити. Хеликтити су посебна врста пећинског накита која се супротно физичким законима и земљиној тежи формира и пружа у свим правцима услед утицаја специфичних процеса кристализације. Мографија је писана двојезично (на српском и енглеском језику) и богато илустована фотографским записима и каротграфским приказима. Књига је објављена уз финасијску подршку Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.