Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Завод обележио 69 година рада - представљен предлог простора „Кучај-Бељаница“ за нови национални парк у Србији

Пoводом обележавања Дана Завода, 28. априла 2017. године у просторијама седишта у Београду представљене су активности на изради предлога за заштиту новог националног парка у Србији - простора „Кучај-Бељаница“ и стратешке активости у заштити природе у наредном периоду.

Програм обележавања 69 година рада Завода отворила је др Стана Божовић, државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине и овом приликом честитавши Заводу на 69 година успешног рада у заштити природе, као националне смернице у даљем раду најавила активности у циљу повећања површине у статусу заштићеног подручја које тренутно износе 6,53% и установљавања националне еколошке мреже и припреме за НАТУРА 2000, мрежу европских заштићених подручја као део националних настојања везаних за Преговарчко поглавље 27 за приступање Европској унији.

Резултате у протеклом једногодишњем раду Завода и планиране активности у наредном периоду, како би се остварили стратешки национални циљеви у заштити природе, представио је мр Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије. Овим поводом Директор Завода као главне активности у раду на повећању површине под заштитом истакао је да је завршено шест студија за нова заштићена подручја као што су паркови природе „Радан“ и „Мојстирско-драшке планине“ и предели изузетних одлика „Маљен“ и „Столови“ и завршено девет студија за подручја која су већ имала статус заштићених подручја, од којих су већа предели изузетних одлика „Озренске ливаде“ и „Власина“. „Активности на повећању површине у статусу заштићених подручја током ове године реализоваће се кроз ревизију и израду студија заштите за 13 подручја, као и истраживања за осам подручја међу којима су планине Цер, Медведник, Мучањ и простор Горњачке клисуре“, рекао је г-дин Драгишић.

Представљајући активности у заштити природе директор Завода нагласио је да „имамо изузетну част да, након више од 30 године, на Дан Завода, представимо иницијативу за заштиту новог националног парка у Србији „Кучај-Бељаница“, који се одликује значајним очуваним и нетакнутим просторима природе и шумских екосистема и који је непроцењив резервоар водног богатства Србије“.

Презентацију предлога за проглашење простора „Кучај-Бељаница“ за национални парк одржала је Драгана Петраш стручни сарадник Завода и координатор израде Студије заштите овог подручја. У оквиру презентације о природним вредностима и одликама „Кучај-Бељаница“ , Д. Петраш истакла је да је „простор Кучај Бељаница одавно препознат као природно наслеђе Србије и први мањи појединачни локалитети на овом подручју истраживани су и заштитћени 1949. године, тако да тренутно на овом простору има више заштићених појединачних локалитета као што су шумски резерват Винатовача, Лазарев кањон, водопад Прскало и многи други. Богатство биодиверзитета огледа се у податку да око 20 одсто врста из биљног и животињског света наше земље има овде своје представнике, од којих се посебно истиче присуство 23 врсте гмизаваца и 70 врста сисара.“

У оквиру програма обележавања 69 година рада додељене су захвалинце сарадницима Завода који су у раду у заштити природе прослављали лични јубилеј, односно 10 или 20 година рада у Заводу. Захвалница је додељена и Снежани Игњатовић која је за сталну изложбену поставку „Заштита природе“ у просторијама Завода поклонила препариране експонате које је приредио њен отац Александрар Игњатовић, заставник прве класе у војсци Републике Србије.

Програм обележавања 69 година рада Завода обележили су и звуци Кучајског краја уз извођење изворних народих песама „Мара Ресавкиња“ коју је отпевала Ирена Симоновић (КУД „Светозар Марковић“, Медвеђа) и песме о Ресави коју је извела Миљана Милановић из Деспотовца

Презентацију „Национални парк Кучај-Бељаница“, можете преузети овде.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.