Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Образовни програм „Знањем против страха“ у Ноћи музеја поводом обележавања Дана змија

Завод за заштиту природе Србије реализовао је образовни програм под називом „Знањем против страха“, који има за циљ да кроз представљање јавности особености и угрожености змија утиче на смањење страха од ових врста указивањем на значај, правила понашања у њиховој близини и место у окружењу у којем живимо, 19. маја 2017. године, поводом обележавања Дана змија у ОШ „Стојан Новаковић“ у Шапцу и 20. маја у оквиру Ноћи музеја у Нишу.

Програм је релизован кроз разговор са херпетолозима и могућност учесника у овим манифестацијама да неке врсте неотровних змија виде и уколико желе држе у рукама под надзором стручњака.

У Шапцу у ОШ „Стојан Новаковић“, као школи домаћину обележавања Дана змија, у образовном програму учествовали су ученици из свих шабачких школа показавши велику радозналост за свет змија и жељу да упознају представнике ове врсте. Догађај је наишао и на велику подршку локалних медија који су упознали све грађане Шапца о реализацији образовног програма „Знањем против страха“.

Видео прилог о обележавању Дана можете пратити преко линка: https//youtube/fpLOMxCWRkA

Да учествују у акцији Завода „Знањем против страха“ имали су прилику 20. маја, у периоду од 17:00 до 23:00 часа, сви заинтересовани грађани и гости Ниша, у оквиру одржавања манифестације „Ноћ музеја“ у Официрском дому, када се у организацији Гимназије „Светозар Марковић“ одржавао програм под називом „Ноћ биологије“.

Жељу да науче више о змијама и да их држе у рукама, подједнако су показала и деца и одрасли који су обишли манифестацију Ноћ биологије у Ноћи музеја. Деца су овом приликом, при самом доласку до штанда Завода показивала жељу да виде изблиза змију и држе је у рукама, док су се одрасли на овај гест одлучивали тек након добијања информација и разговора са херпетолозима. Током одвијања Ноћи музеја, број посетилаца и учесника у образовном програму „Знањем против страха“ је константно растао.

Реализацијом ових манифестација, прилику да се ослободи од ирационалног страха од змија, имао је велики број Нишлија свих узрасних категорија. Поред упознавања каратеристика и значаја змија, посетиоци Ноћи биологије могли су и да откривају биолошка сазнања кроз учешће у експериментима и демонстрацијама које су припремили нишки средњошколци.

Програм „Знањем против страха“ реализовали су стручни сарадници Завода, херпетолози др Растко Ајтић и мр Данко Јовић, ботаничар Драгана Недељковић и андрагог Наташа Панић, у сарадњи са Владицом Станковићем из Удружења „Поскок“ из Владичиног Хана и Тамаром Ристић из Удружења „Зоо планет“ из Ниша.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.