Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Одржана Конференција „Образовање о климатским променама за одрживи развој“ као део учешћа у иницијативи Европска недеља одрживог развоја

Тринаеста регионална конференција „Животна средина ка Европи EnE17“ на тему „Образовање о климатским променама за одрживи развој“, одржана је на Дан заштите животне средине, 05. јуна 2017. године у Београду у организацији Удружења „Амбасадори одрживог развоја и животне средине“. Реализацију Конференције и ове године подржао је Завод за заштиту природе Србије, као један од бројних партнера.

Конференција „Животна средина ка Европи EnE17“ представља званичан догађај којим се у Републици Србији обележава Европска недеља одрживог развоја, као инцијатива која је широко распрострањена у европским земљама у циљу стимулисања и подизања видљивости активности, пројеката и догађаја који промовишу циљеве одрживог развоја. Европска недеља одрживог развоја одржава се сваке године од 30. маја до 5. јуна како би се ширила свест јавности о Агенди 2030 у Европи и значају учешћа локалних заинтересованих страна у остваривању 17 циљева одрживог развоја и одрживости уопште.

Рад конференције отворио је Горан Триван, секретар Секретаријата за заштиту животне средине Града Београда, а у уводним обраћањима излагања су имали Paivi Alatalo, заменик шефа мисије Амбасаде Финске у Београду, Станојла Мандић, заменик повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Републике Србије, Зоран Вујовић, потпредседник Привредне коморе Србије и др Мирјана Дреновак Ивановић, члан Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије Европској Унији при Влади Републике Србије.

Након уводних излагања организатори Конференције доделили су повељу Зелена планета компанији Tetrapak за вишегодишњи успешан рад у области заштите животне средине и подршку спровођењу у Србији међународног пројекта „Еко школа“.

Велико интересовање учесника скупа изазвала је Панел дискусија на тему „Образовање о климатским променама за одрживи развој“, у оквиру које се разматрала могућност мултидисциплинарног приступа у образовању о климатским променама у формалном и неформалном систему образовања. Уводничари у панел дискусију били су проф. др Владимир Ђуревић (Физички факултет Универзитета у Београду), проф. др Александар Јовановић (Машински факултет Универзитета у Београду), прим. мр. сци. мед. Бранислава Матић (Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут), Наташа Ђокић (Секретаријат за заштиту животне средине града Београда), msc Izabel Airas (Центар за циркуларну економију, Привредна комора Србије) и проф др Анђелка Михајлов (члан Преговарачког тима за климатске промене из Поглавља 27 Владе Републике Србије).

На конференцији је презентовано 17 тематских стручних и научних радова. Завод за заштиту природе Србије у стручном делу скупа је учествовао са радом стручних сарадника Миле Ристић и Наташе Панић на тему „Утицај климатских промена на природу и образовање као мера заштите природе“. Рад је презентовала инж. пејс. арх. Мила Ристић.

Органзиатор конференције Удружење „Амбасадори одрживог развоја и животне средине“, у оквиру рада конференције уручили су награде Младим еко репортерима у 2017. години у категоријама: новински чланак, фотографија и видео за узрасне групе од 11 до 14 година и од 15 до 18 година.

Зборник радова са Конференције је доступан на сајту Амбасадора одрживог развоја и животне средине http://ambassadors-env.com/wp-content/uploads/Zbornik-radova-EnE17.pdf

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.