Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Потписан Споразум о сарадњи између националних паркова „Црни кањон“ у САД и „Тара“ у Србији

Национални парк „Тара“ и амерички Национални парк „Црни кањон” из Колорада, потписали су 12. јуна 2017. године у Ботаничкој башти „Јевремовац“ у Београду, Споразум о сарадњи који предвиђа размену знања, искуства и особља у обостраном интересу два парка.

Потписивању су присуствовали амбасадор САД Кајл Скот и државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић. Споразум су потписали в.д. директора Јавног предузећа „Национални парк Тара“ Драгић Караклић и управник Националног парка „Црни кањон” у Колораду, Брус Нобл.

Овом приликом, амбасадор САД-а Кајл Скот је рекао да се споразумом два национална парка обавезују на петогодишњу сарадњу и узајамну помоћ, у циљу очувања тих споменика природе, истакавши да „Споразум покрива сарадњу у разним областима, од управљања природним ресурсима, рестаурације станишта, мониторинга ретких врста, надгледања квалитета воде и ваздуха, али и планове и пројекте за развој едукативних програма.

Овом приликом, државни секретар Министраства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић је рекла да НП Тара има огроман стартешки значај за Србију, додајући да обухвата територију од преко 25.000 хектара и да има огромне туристичке потенцијале и археолошку димензију. „Србија и САД имају већ стратешку сарадњу у области политичких и економских односа, а овај уговор отвара нову димензију сарадње која је у функцији заштите природе. НП Тара ће сада имати могућности да користи знања и искуства америчког националног парка”, рекла је С. Божовић, додајући да ће искуства бити драгоцена и за локалне самоуправе.

У име Националног парка „Тара“ г-дин Драгић Караклић, предочио је све добробити које ће овај парк остварити применом потписаног споразума, уз захвалност америчким представницима на препознатом потенцијалу.

Управник Националног парка „Црни кањон“ Брус Нобл, посетиће у наредним данима Национални парк Тара где ће имати прилику да се упозна са начином управљања и тренутним активностима, али и да пренесе своја вишегодишња искуства у управљању националним парком.

Извор вести www.nptara.rs

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.