Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Проглашени победници Фото-конкурса „Вики воли земљу 2017“

У Туристичкој организацији Србије, 15. јуна 2017. године, проглашени су победници четвртог по реду Фото-конкурса „Вики воли Земљу”.

Фотографија Маје Стошић која приказује врело Грзе у Парку природе „Кучај-Бељаница“, изабрана је за најлепшу фотографију заштићеног природног добра у Србији за 2017. годину. Добитница је награђена GoPro камером.

Друго и треће место освојио је аутор који је под корисничким именом „Bancika” забележио призоре из Парка природе „Стара планина“. Овом аутору припада ваучер за куповину робно-техничких награда у вредности од 20.000 динара (2. награда), као и екстерни хард диск (3. награда).

Жири, који је ове године радио у проширеном саставу, те су поред стручњака Завода за заштиту природе Србије, фотографије оцењивали и г. Зоран Јовановић Мачак, фоторепортер Вечерњих новости, као и г. Владислав Митић, уредник фотографије у компанији Рингијер Аксел Спрингер, донео је одлуку да похвали ауторе још три фотографије: Владимира Мијаиловића - за фотографију водопада Тупавица на Старој планини, Ољу Симовић (Корисник: OLJA) - за фотографију из Парка природе „Голија“ и Гојка Галића (Корисник: Гојко Гаврило) - за фотографију из Националног парка „Фрушка Гора“.

Проглашењу победника претходило је обраћање челника Викимедије Србије, Завода за заштиту природе Србије и Туристичке организације Србије.

Филип Маљковић, председник Викимедије Србије, захвалио се свим учесницима и партнерима уз чију помоћ је реализован овај конкурс. „Задовољство нам је да ово међународно такмичење у прикупљању слободних фотографија заштићених природних добара изазива све више пажње јер нам то говори да смо на правом путу промоције слободних садржаја, слободног знања, али и промоције природних лепота наше земље“, изјавио је овом приликом г-дин Миљковић, додајући да се такође нада да смо успели овим конкурсом да допринесемо и повећању свести о очувању природе.

Драгана Петраш из Завода за заштиту природе Србије искористила је прилику да подсети да се Парк природе „Кучај-Бељаница“, одакле је дошла победничка фотографија, тренутно налази у поступку проглашења националног парка, док је Љиљана Черовић, шеф Одсека за управљање и развој туристичких производа Туристичке организације Србије, нагласила да је овај конкурс, као и изложба најлепших радова у просторијама Туристичке организације Србије, значајна подршка активностима ТОС-а на промоцији туристичких потенцијала наше земље.

Поред награђених и похваљених фотографија од стране жирија, Викимедија Србије је уручила захвалнице и учесницима који су дали посебан допринос овом такмичењу.

Изложба 20 најбољих радова биће отворена у Туристичкој организацији Србије до 22. јуна, а уследиће изложба и на интернационалном џез фестивалу „Нишвил” од 10. до 13. августа 2017. године. Трећа изложба планирана је за град одакле долази победница - Параћин. Све фотографије пристигле на конкурс можете погледати на Викимедијиној остави.

Како би поред промовисања путем највеће интернет енциклопедије Викимедије ширили свет о вредностима заштићених природних добара, Викимедија Србије је у просторијама Завода за заштиту природе Србије, 24. маја реализовала уређивачки маратон о заштићеним подручјима. Овом приликом, волонтери Викимедија Србије издвајали су информације о више од 20 заштићених подручја из Студија заштите Заводa за заштиту природе Србије, које ће бити доступне на сајту Викимедије.

Учешће наше земље на светском фото-конкурсу „Вики воли земљу“, организује Викимедија Србија уз подршку Завода за заштиту природе Србије и Туристичке организације Србије.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.