Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

X Студентски камп „Сачувајмо Дунав“

Завод за заштиту природе Србије учествовао је у реализацији програма студентског Еко кампа „Сачувајмо Дунав“, који je одржан у периоду од 16. до 25. јула 2017. године у Специјалном резервату природе „Велико Ратно острво“ у Београду. Иницијатива за одржавање студентског еколошког кампа покренута је 2007. године у оквиру кампање за прославу међународног Дана Дунава који се у целој Европи слави 29. јуна.

Студентски еко камп који је организован по десети пут, представљао је прилику за 25 студената са различитих факултета, да кроз стручна предавања, практичан рад на студији случаја и забавни програм, упознају природно окружење у коме бораве, различите аспекте заштите животне средине и начине на које свако може допринети лепшем и чистијем Дунаву, као и потенцијалном развоју туризма на сливу.

Одржана предавања на кампу представљала су стручну основу за израду индивидуалних студија случаја на тему Велико Ратно острво, укључивање у радионице и рад на терену. Најбољи рад студије случаја на Кампу награђен је од стране организатора.

Петог дана кампа - 20. јула 2017. године, студентима су представници Завода одржали предавање и радионицу на тему „Принципи заштите природе“. Програм који је реализовао Завод, отворио је др Ненад Секулић, начелник Одељења за биодиверзитет и еколошке мреже и у поздравној речи указао на значај заштите и управљања подручјима и стаништима врста. У уводном излагању др Душан Мијовић је учесницима кампа на примеру Предела изузетних одлика „Велико Ратно острво“, објаснио принципе, концепт, режиме и мере заштите у заштићеном подручју. Сазнања која су стекли у уводном излагању, студенти су имали прилику да примене током радионице коју је водила Наташа Панић, руководилац Групе за образовно-издавачку делатност и комуникацију и дају своје дефиниције управљања заштићеним подручјем користећи асоцијације које су имали на ову тему. У реализацији програма Завода учествовао је и стручни сарадник Срђан Маринчић, палеотолог.

Камп „Сачувајмо Дунав“, одржан је у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Републичке дирекције за воде, у сарадњи са GIZ – Немачке организације за међународну сарадњу и Coca-Cola Система, у сарадњи са Градом Београдом, ЈКП „Зеленило Београд“, Факултетом за примењену екологију „Футура“, Секретаријатом за заштиту животне средине града Београда, Младим истраживачима Србије и Светским фондом за заштиту природе (WWF).

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.