Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Проглашени најбољи спотови на Првом фестивалу спотова о природи „Green movie“ - Нишвил 2017

Завод за заштиту природе Србије и Nišville, реализовали су нову фестивалску целину – Фестивал спотова о природи „Green movie”, који је одржан током трајања фестивала од 10. до 13. августа 2017. године на Nišville Movie (Street) Stage 77 у Нишкој тврђави.

За такмичарску категорију спотове су послали управљачи заштићених подручја, Светска унија за заштиту природе (IUCN), туристичке организације и самостални аутори сниматељи природе.

Спот Туристичке организације Србије – „Дунав, 588 утисака“ у трајању од 5 минута, по оцени жирија у саставу Михајло Здравковић, градски већник Ниша за животну средину, Предраг Ћирић – Ћира, представник Nišville-а и Драган Жика Стојановић, новинар и уредник ТВ Зона, проглашен је за најбољи у конкуренцији од 21-ог промотивног филма о природи, приказаних на Првом фестивалу спотова о природи „Green movie“.

Стручни жири је доделио и специјално признање за ауторски рад у промоцији природе др Оливеру Фојкару (Покрајински завод за заштиту природе) за филмове „Национални парк Фрушка гора“ и „СРП Ковиљксо-петроварадински рит“.

Током програма „Green movie“, публика је имала прилику да гласа за најлепши спот сваког такмичарског дана након емитовања седам различитих промотивних филмова у трајању до пет минута, a који приказују природно добро, акцију заштите природе или представљају апел за очување света природе.

По избору публике, најбољи спот првог такмичарског дана је „Тара“ у трајању од 0,39 минута (ЈП „НП Тара“) и „Парк Буковичке Бање“ у трајању од 2 минута (ЈКП „Зеленило-Аранђеловац“), другог такмичарског дана спот дана је „Увац“ у трајању од 3 минута („Резерват Увац“ д.о.о.) и трећег такмичарског дана „СРП Ковиљско-петроварадински рит“ у трајању од 5 минута (Покрајински завод за заштиту природе“).

Сви гледаоци који су гласали за најлепши спот дана, добили су пригодне награде у оквиру фестивалске зоне Завода за заштиту природе Србије „Green zone“, где су могли погледати изложбу фотографија заштићених подручја, док су на „Инфо пулт за природу“, поред представника Завода за заштиту природе Србије, о значају, лепотама и како посетити заштићена подручја са посетиоцима Нишвила, разговарали и управљачи специјалних резервата природе: Увац, Јерма и Сува планина, споменика природе: Ресавска пећина, Рисовача, Пребреза и Церјанска пећина, паркова природе: Стара планина, Сићевачка клисура, предела изузетних одлика: Власина и Пчиња.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.