Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

O заштити природе на UNESCO волонтерском кампу „Наслеђе у нашим рукама“

У организацији Завода за заштиту споменика културе града Ниша, у периоду од 12. до 25. августа 2017. године на археолошком локалитету Царичин град (Justiniana Prima) код Лебана, у непосредном окружењу будућег Парка природе „Радан“, одржава се под покровитељством UNESCO волонтерски камп у циљу пописивања и заштите декоративних камених елемената.

Камп је организован у оквиру UNESCO програма WHV-Heritage in our Hands („Наслеђе у нашим рукама“). У раду кампа учествовује око двадест волонтера из целог света који су се пријавили преко сајта WHV-Heritage in our Hands.

Као део припреме волонтера за рад на терену, реализована су стручна предавања, радионице и обилазак терена. Тим поводом представници Завода упознали су учеснике кампа, студенте историје уметности и археологије са природним наслеђем Србије, системом заштите природе и значајем интегралне заштите природног и културног наслеђа. Предавање о природној баштини Србије и активностима Завода у заштити природе, одржала је андрагог Наташа Панић, док је биолог Драгана Недељковић упознала волонтере са вредностима будућег Парка природе „Радан“, који се налази у близини Царичиног града.

Програму UNESCO World Heritage и активностима на кампу посвећеном заштити и конзервацији декоративних камених елемената у Царичином граду, волонтерима је представила Елена Васић Поповић, директорка Завода за заштиту споменика града Ниша. О текућим истраживањима и историјском и археолошком значају Царичиног града, презентацију је одржао проф. др Иван Бугарски, након које је учесницима кампа у оквиру стручног обиласка и на терену представио вредности локалитета.

Највећи део реализације кампа посвећен је теренском раду, будући да су од 15. до 23. августа волонтери ангажовани на чишћењу и пописивању декоративних камених елемената на локалитету. У завршном делу кампа волонтери ће имати прилику да упознају шире окружење Царичиног града и у једнодневној екскурзији посете Лесковац, Вучје и Власотинце.

Археолошко налазиште „Царичин град“ (Justiniana Prima) представља јединствено насеље које је подигао византијски цар Јустинијан Први у периоду од VI до VII века наше ере, у част његовог места рођења, које се налазило у непосредној близини. Царичин град је грађен у циљу успостављања бискупског и административног седишта и има пет објеката са очуваним мозаичним подовима.

Програм кампа можете преузети овде.

Репортажу РТС о Кампу можете погледати oвде.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.