Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Дан без аутомобила у Београду

Поводом обележавања Европског дана без аутомобила, Завод за заштиту природе Србије укључио се у акцију коју је организовала 22. септембра 2017. године београдска општина Савски венац у Хајд парку. Овом приликом реализован је разноврстан образовно-забавни програм како би најмлађи Београђани, ученици основних и средњих школа спознали утицај који аутомобили имају на загађење ваздуха издувним гасовима из мотора, као и значаја провођења времена у природи и здравих стилова живота.

Како је еколошко васпитање и образовање на свим нивоима и у целокупној популацији основни чинилац у развијању свести за очување природних ресурса и понашања еколошки одговорних грађана, представници Завода Горан Мартиновић и Никола Раденовић, на челу са Дејаном Лукић, пејзажним архитектом, учесницима акције представили су значај паркова за здрав живот у урбаним просторима и посебно заинтересованима за заштиту природе поклонили постер Егзоте Србије, на коме су представљене дрвенасте врсте које су у нашу земљу донешене са других континената.

Будући да се акција Дан без аутомбила одвијала у периоду реализације иницијативе Дани европске баштине, део програма био је посвећен и овој манифестацији, који ће се наставити 28. септембра, када ће у Кући Краља Петра са почетком у 18:00 часова (ул. Васе Пелагића бр. 40) бити емитовани спотови о природи приказаних у оквиру програма „Green movie” на фестивалу Нишвил. У дворишту куће Краља Петра налазе се и два заштићена појединачна стабла као споменици природе: стабло Магнолије и стабло Гинка.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.