Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

35 година рада са посетиоцима у Споменику природе „Рисовача“

Народни музеј у Аранђеловцу 22. и 23. септембра 2017. године, реализацијом образовно-промотивног програма, обележио је јубилеј 35 година од уређења пећине и рада са посетиоцима у Споменику природе „Рисовача“.

Завод за заштиту природе Србије на позив Народног музеја, реализовао је 22. септембра, образовни програм за предшколце из аранђеловачких вртића и трибину за студенте Више технолошке школе, смер менаџмент у туризму. Поводом јубилеја Рисоваче, предшколци су имали прилику да са водичима из музеја обиђу пећину, а након тога су са орнитологом Милошем Радаковићем посматрали птице које живе у окружењу пећине и имали прилику да испробају опрему за истраживање пећина и јама уз инструкције др Драгана Нешића и мр Данка Јовића из Завода за заштиту природе Србије.

Поводом јубилеја пећине и обележавања Дана европске баштине, истог дана у просторијама Народног музеја у Аранђеловцу, представници Завода одржали су трибину за студенте туризма Више технолошке школе у циљу дискусије о опасностима масовног туризма на природне вредности Споменика природе „Рисовача“ и промоције туристичких активности које су одрживе и одговорне према природи. Уводну презентацију на трибини одржао је геоморфолог др Драган Нешић, на тему „Значај и заштита пећине Рисовача“. Тематска излагања имали су и мр Данко Јовић, херпетолог, представљајући концепт обилазака неуређених пећина, док је ботаничар Драгана Недељковић указала на свет биљака у Споменику природе који такође може бити интересантан посетиоцима, а орнитолог Милош Радаковић на могућности ширења програма посета и на посматрање света птица. Трибину је водила и модерирала андрагог Наташа Панић.

Централна свечаност обележавања јубилеја одржана је сутрадан, 23. септембра на платоу испред пећине Рисовача. Програм је отворио директор Музеја Дарко Павловић, представивши дугогодишњи процес проучавања пећине, који је резултирао тиме да пећина буде међу три најпосећеније у Србији. Присутнима су се обратили и Милорад Кличковић из Завода за заштиту природе Србије и дугогодишњи сарадник у пројектима уређења пећине, Божидар Васиљевић, пензионисани руководилац у Сектору за заштиту животне средине у Министарству пољопривреде и др Раденко Лазаревић, стручњак чији је допринос истраживању Рисоваче немерљив.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.