Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Иницијатива „Зелени појас Европе“

У Кладову и Доњем Милановцу, 24. и 25. септембра 2017. године, одржана je манифестација „Дан зеленог појаса“, како би се обележио дан када је покренута европска иницијатива за заштиту природе подручја која се простиру дуж бивше „Гвоздене завесе“. Иницијатива „Зелени појас Европе“ је покренута будући да је због вишедеценијског хладног рата, на линији раздвајања Источног и Западног блока створена зелена зона у којој је бујала дивља природа. Зелени појас је дуг 12.500 km, од Баренцовог мора на руско-норвешкој граници, преко Балтичке обале, Средње Европе и Балкана, Јадранског и Јонског, па све до Црног мора постао је уточиште многобројним угроженим дивљим врстама и очуваним стаништима.

Тим поводом организован је дводневни програм, који је почео у преподневним сатима у недељу 24. септембра у Кладову бициклистичком туром до станишта ретких птица на локалитету Мала врбица. Истог дана, манифестација је свечано отворена сусретом представника општина Мајданпек и Кладово из Србије и Добрете Турн Северина из Румуније, након кога је одржан скуп у просторијама Културног центра Кладово. На скупу је представљена иницијатива „Зелени појас Европе“ и као природна добра издвојена као бисери овог појаса: Национални парк „Ђердап“ у Србији и Национални парк „Iron Gate“ у Румунији. Догађај је био пропраћен и богатим културно-уметничким програмом у оквиру кога је отворена и интернационална изложба фотографија „Balkan Green Belt“. У раду скупа учестововали су представници Завода за заштиту природе Србије, биолог Миливоје Крвавац и Наташа Панић, руководилац Групе за образовно-издавачку делатност и комуникације.

Догађај је настављен сутрадан кроз тематске радионице у просторијама ЈП „Национални парк Ђердап“ у Доњем Милановцу.

Манифестацију „Дан зеленог појаса“ организовали су Центар за културу Кладово и Друштво за заштиту и проучавање птица Војводине у сарадњи са Немачком фондацијом за животну средину (DBU), Немачком организацијом за техничку сарадњу (GIZ) и Европском асоцијацијом Зеленог појаса и Фондацијом „EuroNatur“.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.