Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Додељене награде „Туристички цвет за 2017. годину“

На Светски дан туризма, 27. септембра 2017. године, Туристичка организација Србије традиционално је доделила награде „Туристички цвет 2017“, највеће национално признање за допринос развоју, унапређењу и промоцији туризма Србије. Додела награда је ове године одржана на Белом двору.

На свечаној церемонији додела награда, учесницима су се обратили њ.к.в престолонаследник Србије Александар Карађорђевић, потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, новинари и сарадници светских медија утицајних на област туризма као што су Lonly Planet и Discovery. Награде је доделила в.д. директор Туристичке организације Србије Марија Лабовић.

Добитници „Туристичког цвета 2017“ су: Организација за туризам и културу Сокобања, у категорији Туристичка организација; манифестација „Дани лудаје“ у Кикинди, у категорији Туристичка манифестација; компанија „Sabra Travel“ из Београда, у категорији Рецептивна туристичка агенција. Туристички цвет у категорији Угоститељски објекат за смештај, добили су Хотел „Falkenštajner“ из Београда у поткатегорији хотел и Етно село Врхпоље код Љубовије, у поткатегорији остали објекти. Аеродром „Никола Тесла“ је добио награду у категорији Организација за допринос унапређењу туризма и подизању квалитета туристичких услуга. Новинарка „Вечерњих новости“ Александра Миката, добила је признање у категорији за Допринос унапређењу туризма и подизању квалитета туристичких услуга. Специјална награда за промоцију Србије као атрактивне дестинације, припала је кинеској књижевници Ćen Danyan, чији су текстови о Србији довели велики број туриста у нашу земљу.

У целом свету, 27. септембра се прославља „Светски дан туризма”. На трећој седници Светске туристичке организације (UNWTO) у Торемолиносу, у Шпанији 1979. године, одлучено је да се сваке године обележи дан када је 1970. године донет Статут UNWTO, а овај дан је одабран и као званичан завршетак туристичке сезоне на северној хемисфери и почетак туристичке сезоне на јужној Земљиној полулопти. Основна идеја обележавања овог дана је да се укаже на значај туризма као привредног, културног и социолошког феномена, као и јединственог начина упознавања различитих култура, директним контактом. Према подацима којима Светска туристичка организација располаже, број туриста у свету који годишње прелазе међународне границе достигао је 1,2 милијарди.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.