Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Дани европске баштине у Земуну „Наслеђе и природа - лепеза могућности“

Завод за заштиту природе Србије учестововао је 29. септембра 2017. године у манифестацији Дани европске баштине, за коју је Градска општина Земун осмислила веома садржајан и креативан програм у сарадњи са ЈКП „Зеленило-Београд“.

Прогам обележавања Дана европске баштине отворила је испред Градске општине Земун Тања Кукобат у Земунском парку поред тисе, најстаријег стабла у парку и у близини заштићених стабла Какваске птерокарије као споменика природе.

Прва радионица која је одржана овим поводом „Потрага за благом“ започела је уз инструкције инжењера шумарства из ЈКП „Зеленило-Београд“, Милице Кецман и Луке Тубић, који су упознали грађане са дендролошким саставом Земунског парка и занимљивостима о појединим заштићеним стаблима. Након добијених смерница, учесници су имали прилику да пронађу најстарије стабло у Парку. Учесник који је први пронашао стабло добио је на поклон од Завода за заштиту природе Србије – монографију „Заштићени храстови Србије“. Програм је затим настављен кроз шетњу парком и Дендролошку радионицу коју су водили Лука Тубић из ЈКП „Зеленило-Београд“ и проф. др Ана Вујошевић са Пољопривредног факултета, представљајући аутохтоне и унесене врсте и егзотична и стабла са лековитим и отровним својствима која се могу наћи у парку, као што је гинко. Такође, овом приликом су говорили о томе које врсте су погодне за садњу на нашем поднебљу кроз одговоре на питања грађана.

Из Земунског парка учесници су прешли у Стакленик Пољопривредног факултета где су проф. др Ана Вујошевић и проф. др Дејан Ђуровић упознали публику са значајем дрвенастих врста као извором хране кроз воћарство, али и значајем и улогом украсног биља у животу човека.

Након посете Стакленику програм је настављен на Земунском кеју на локацији прекопута Предела изузетних одлика „Велико ратно острво“, где је одржана радионица „Магија садње дрвета“ и посађено стабло орјенталне трешње, коју је за ову прилику обезбедило ЈКП „Зеленило-Београд“. Виолинисткиња Драгана Ђукић је одсвирала на виолини композицију у част новопосађеног дрвета.

Завршницу догађаја означио је квиз под називом „Дрво мудрости“, када су се у познавању дрвенастих врста, односно препознавању 12 врста дрвећа према силуети крошње и стабла, и изгледу листа такмичили ученици из земунских основних школа „Лазар Саватић“ и „Мајка Југовића“. За показано знање, ученике обе екипе, Завод за заштиту природе Србије наградио је са својим образовним издањима и постерима.

У програму обележавања Дана европске баштине у Земуну, испред Завода за заштиту природе Србије учествовала је андрагог Наташа Панић, руководилац Групе за образовно-издавачку делатност и комуникације и волонтер Горан Мартиновић.

Манифестација „Дани Европске баштине“ се од 2002. године сваког септембра одржава на територији града Београда, уз учешће свих градских општина. Ова манифестација представља наслеђе као заједничку баштину свих европских народа, разноликост култура, традиције и обичаја. Сваке године са другом темом ова манифестација је у Београду постала својеврсни празник културе и природе. Ове године у више од 50 европских држава обележени су Дани еворпске баштине под слоганом „Наслеђе и природа – лепеза могућности“.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.