Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Одржан 14. Међународни сајам EcoFair

Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – EcoFair има привредно-едукативни карактер. Овогодишњи EcoFair тематски је био посвећен систему и механизмима заштите животне средине, са посебним акцентом на „циркуларну економију“, индустрију рециклаже, управљање отпадом, комуналне технологије, заштиту природе и природних ресурса од загађења.

Оба програма Сајма, излагачки и стручни пратећи, обухватају све сегменте заштите животне средине: земљиште, ваздух, воду, природне ресурсе, рециклажу, берзе еколошких услуга, локалну самоуправу, комуналну опрему, невладин сектор који се бави заштитом животне средине.

14. Међународни сајам заштите животне средине EcoFair одржан је када и 13. Међународни сајам енергетике под заједничким називом „Нова енергија“, у периоду од 04. до 06. октобра 2017. године. У периоду одржавања ових сајмова реализован је и Шести ISEC међународни сајам урбаних технологија – Паметни и сигурни градови у среду 4. октобра на штанду EПС-a.

Сајмове је отворила Мирјана Филиповић, државни секретар у Министараству рударства и енергетике Републике Србије, а присутнима се на свечаном отварању обратио и Милорад Грчић, в.д. директора Електропривреде Србије.

Завод за заштиту природе Србије као учесник Сајма EcoFair, представио је област заштите природе на свом штанду где је дат приказ актуелности у реализацији пројеката и активности у области заштите врста у природним стаништима и урбаним срединама, као и значај заштићених подручја.

У истом контексту у оквиру „еколошког“ конференцијског програма, Завод је представио актуелности и резултате у заштити природе 05. октобра, када је др Растко Ајтић одржао презентацију на тему „Мере заштите биодиверзитета“, док је Драган Павићевић, као аутор представио два најновија постера из серијала „Биодиверзитет Србије“ – Ретке и угрожене врсте правокрилаца (orthoptera) Србије и Водене девице (zugoptera) Србије. Истог дана, на штанду Завода реализована је образовна акција „Знањем против страха“, када су посетиоци имали прилику да сазнају нешто више о змијама.

Одржавање Сајма заштите животне средине и Сајма енергетике као јединствене манифестације, резултат је програмско-организационог концепта који произилази из неопходности повезивања у одрживу целину производње обновљивих и необновљивих извора енергије, проблематике енергетске ефикасности, заштите природе и животне средине, управљање природним ресурсима, отпадом и рециклажом и свим пропратним технологијама које их подржавају.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.