Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

25 година рада Завода за заштиту културно-историјског и природног наслеђа Републике Српске

Завод за заштиту културно-историјског и природног наслеђа Републике Српске обележио је јубилеј рада у заштити споменика културе и природе 16. октобра 2017. године. Овим поводом одржан је Регионални округли сто на тему: „Искуства у заштити културно-историјског и природног наслеђа“ у Академији наука и уметности Републике Српске и Свечана академија у Банском двору у Бања Луци.

Програм обележавања јубилеја Завода за заштиту културно-историјског и природног наслеђа Републике Српске је почео одржавањем округлог стола, који је отворио академик проф. др Рајко Кузмановић, председник Академије наука и уметности Републике Српске. Рад округлог стола водио је директор Завода Републике Српске Слободан Наградић.

Увод у округли сто представљао је приказ рада Завода у заштити наслеђа Републике Српске и активности Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске у заштити природе. Oвом приликом као најзначајнији резултати истакнути су доношење Закона о заштити природе и постојање 11 заштићених подручја од којих су три национална парка НП „Сутјеска“, НП „Козара“ и новопроглашени НП „Дрина“.

На округлом столу представљено је укупно 22 рада, од тога 11 из области заштите природе. Искуства у заштити природе Србије презентовали су представници Завода заштиту природе Србије, док су остале теме биле: Заштита природних добара у АП Војводина (Покрајински завод за заштиту природе), Заштита стабала и група стабала у Републици Српској (Шумарски факултет, Бања Лука), Диверзитет, угроженост и заштита ихтиофауне Републике Српске (ПМФ, Бања Лука), Заштићена подручја као развојни фактор региона (WWF), Очување и заштита Строгог природног резервата „Прашума Јањ“ (ШГ „Горица“, Шипово), Споменик парковске архитектуре „Универзитетски град“ - управљачка искуства - преглед стања и досадашњих активности (Институт за генетичке ресурсе РС), Угроженост ријека и утицај МХЕ (Центар за животну средину), Стање мочварно барског комплекса „Тишина“ и приједлог мјера заштите (Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета) и Национални парк „Дрина“ (Завод за заштиту културно-историјског и природног наслеђа Републике Српске).

Свечана академија поводом обележавања јубилеја одржана је у Банском двору, када је директор Слободан Наградић обративши се гостима представио главне резултате рада и истакао све значајане институције и појединце за унапређење рада Завода за културно-историјско и природно наслеђе Републике Српске. Говоре подршке раду Завода одржали су: Недељко Чубриловић, преседник Народне скупштине РС, Сребренка Голић, Министарство за просторно планирање, грађевинарство и екологију, Дане Малешевић, министар просвете и културе и Синиша Шешум, шеф Канцеларије UNESCO за Босну и Херцеговину. Овом приликом говорили су и директорка Републичког завода за заштити споменика културе Србије - Мирјана Андрић, представници Покрајинског завода за заштиту природе - Слободан Пузовић и Завода за заштиту природе Србије - Ненад Секулић. На свечаности су уручене захвалнице и повеље за сарадњу и допринос раду Завода за заштиту културно-историјског и природног наслеђа РС. Захвалница за сарадњу овом приликом додељена је и Заводу за заштиту природе Србије.

Свечаност је пратио пригодан уметнички прогам кроз извођење народних песама и музике и отварање изложбе фотографија.

У програму обележавања јубилеја Завода Републике Српске учестововали су представници Завода за заштиту природе Србије: др Ненад Секулић, начелник Одељења за биодиверзитет, еколошке мреже и одрживи развој, мр Данко Јовић, шеф Канцеларије Завода у Нишу и Наташа Панић, руководилац Групе за образовно издавачку делатност и комуникације

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.