Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Студијска посета заштићеним подручјима у Италији

У оквиру Пројекта „Голија - прелаз од планирања ка развоју", који финансирају Европска унија и Влада Швајцарске преко развојног програма Европски ПРОГРЕС и Министарство трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије, у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Златибор, представници управљача и институција за заштиту и развој Голије учествовали су у шестодневној студијској посети Италији, како би се упознали са моделима управљања заштићеним природним подручјима у Европској унији, а затим моделе добре праксе применили у нашој земљи.

Током посете Италији представници делегације из Србије обишли су три национална парка који се простиру кроз регије Емилија Ромања, Тоскана, Абруцо, Марке, Молизе и Лацио.

Првог дана посете, представник Националног парка Foreste Casentinesi шумарски инжењер Александро Фани представио је Парк, а потом је одговарао на питања учесника. Другог дана учесници из Србије обишли су Национални парк Gran Sasso Monti della Laga са темом територијално планирање у заштићеном подручју. Овом приликом, презентована је и методологија и резултати иновативног приступа у плановима управљања заштићених природних добара. У поподневним часовима приређен је обилазак видиковаца у Долини царева у Парку. Трећег дана посете, уприличен је обилазак у Gran Sasso Mountains уз пратњу туристичког водича, као и тестирање еко туристичког пакета. Касно поподне следио је одлазак у Национални парк Abruzzo Lazio e Molise у Пескасероли и упознавање са руководством парка и представљање Парка. Четвртог дана, представљено је агротуристичко домаћинство Maneggio Vallecupa Agriturismo. Потом је уприличен обилазак Парка и посета шетних стаза и видиковаца, након кога су учесници студијске посете учествовали у радионици о методологији израде партиципативног акционог плана за туризам у заштићеном природном добру.

Завршног дана посете одржан је састанак са представницима Министарства заштите животне средине, копна и мора у Риму, када су учесници упознати са процедурама и системима заштите животне средине у Италији и Европској унији, моделима успостављања заштите, структуром заштићених подручја и надлежностима Министарства. Током састанка, акценат у излагањима је стављен на приказ иновативних приступа у развоју различитих видова туризма, који уз примену принципа одрживости, а у циљу одговорног и дугорочно конкурентног пословања, доприносе општој равнотежи на локалном, регионалном и националном нивоу.

Закључак шестодневне студијске посете посете био је да су Национални паркови приступили Европској повељи за одрживи туризам, Еуропарк федерације, која за сада укључује 131 заштићено подручје у целој Европи. Захваљујући иновативним моделима развијеним у складу са принципима Повеље, на подручјима која су нпр. била оштећена у земљотресу омогуећено је да се спречи или умањи одлив становништва и обезбеди њихова економска одрживост. У делегацији Србије у студијској посети заштићеним подручјима Италије, као представник Завода за заштиту природе Србије учествовала је инг.шумарства Биљана Крстески.

Модел развоја који омогућава примена Европске повеље за одрживи туризам, Еуропарк федерације могао се видети у средњевековном селу Калашо (Calascio) у Националном парку Гран Сасо и Монти дела Лага (Gran Sasso e Monti della Laga) у којем је примењен концепт дифузног хотела који нуди смештај у различитим објектима, у граду, сеоским или традиционалним кућама. Само током месеца августа 2017. године, ово место је посетило 20.000 туриста, док према подацима италијанског Министарства животне средине, копна и мора, преко 30 милиона туриста годишње посети националне паркове, којих у Италији има 23 и да је у овим подручјима економски ангажовано преко 25.000 предузетница и младих у области туризма.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.