Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Мониторинг мрког медведа на планини Голија

Због све чешћих штета које медведи на Голији праве у близини кућа и страха мештана, у планинска ивањичка села дошли су у обилазак теренa представници Завода за заштиту природе Србије и Парка природе „Голија,“ кака би у разговору са мештанима нашли најбоље решење за насталу ситуацију, и заједно кроз пројекат мониторинга утврдили бројно стање заштићених животиња у Парку природе „Голија“.

Претпоставља се да на Голији има више од двадесет јединки мрког медведа, а утврђивање бројности први је корак у њиховом надгледању у овом Парку. „Формирање додатних хранилишта једна је од метода која се у свету до сада показала као врло валидна и врло корисна у циљу одржавања популације меведа на једном простору и спречавања штете коју медведи причињавају“, наводи Владан Бједов, шеф одсека за заштиту биодиверзитета у Завод за заштиту природе Србије. Док је председник општине Ивањица Зоран Лазовић учествујући у овим састанцима, истако као једну од мера у решавању проблема „Да се уради што више на образовању становништва, да се предузму мере безбедности и да се осећај несигурности и страха сведе на најмању могућу меру“.

Штете у пчелињацима доказ су да у потрази за храном медведи све чешће са планинских врхова силазе у голијска села. У походу су углавном ноћу, а трагове остављају и само пар десетина метара од кућа. Да би заштитили кошнице неки мештани организовали су страже.Утврђивање бројности је полазна тачка пројекта мониторинга медведа који се спроводи у циљу заштите људи и њихове безбедности, као и очувања мрког медведа на Голији која је његово природно станиште, пре свега кроз систем хранилишта, спровођем програма едукације и укљученошћу локалне зајднице у реализацију свих активности.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.