Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О образовању за одрживи разовој током посете студената андрагогије Заводу за заштиту природе Србије

Студетни андрагогије посетили су 14. новембра Завод за заштиту природе Србије, као деo наставног програма у оквиру изборног предмета Образовање за животну средину, у организацији проф др Виолете Орловић-Ловрен.

Током посете студенти су имали прилику да упознају систем заштите природе у Србији кроз рад Завода, са акцентом на ангажовању у области образовања за заштиту природе и одрживи развој заштићених подручја, као и активности у области издаваштва и промoције. Овом приликом, студенти су обишли и сталну изложбну поставку у просторијама Завода „Природа Србије“, кроз коју их је провела представљајући рад Завода андрагог Наташа Панић, руководилац Групе за образовно-издавачку делатности и комуникације.

Након уводних упознавања са радом Завода, студенти су учестововали у радионици у којој су осмишљавали образовне и програме ширења свести јавности за подручје Парка природе „Голија“. У том циљу, основне природне, културне и социо-економске каркатеристике Парка природе „Голија“ који је уједно и подручје UNESCO резервата биосфере „Голија-Студеница“, представила је инж. шумарства Биљана Крстески. Радећи у три групе студенти су знања стечене на академским студијама и кретивност показали у оквиру својих предлога за релаизацију образовних програма за доносиоце одлука на општинском нивоу у области развоја Голије као туристичког центра, затим за мештане голисјких насеља везано за смањење страха и успостаљање неопходних безбедоносних мера у зонама где је примећено веће кретање медведа и обуке становника Голије за укључивање у програме еко туризма.

Своје предлоге образовних програма студенти су дали на основу сагледавања потребе заштите природе и соци-економског развоја села и тиме указали на значај образовања у управљању заштићеним подручјима.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.