Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Рaдионица „UNESCO човек и биосфера“ - међусекторски приступ управљања природним ресурсима у Грузији

У организацији GIZ-а од 06. до 09. нoвембра 2017. године, одржана је међународна радионица „UNESCO човек и биосфера“, међусекторски приступ управљања природним ресурсима - Да ли то функционише на јужном Кавказу?, уз учешће представника из Јерменије, Азербејџана, Хрватске, Србије, Чешке, Русије, Грузије и експерата UNESCO за програм „Човек и биосфера“ (MAB).

Циљ радионице је био да се представе примери резервата биосфере ван Кавказа и могућност оснивања и формирања резервата биосфере у земљама јужног Кавказа. Такође, циљ је био да се допринесе бољем разумевању MAB концепта међу заинтересованим странама и проширење базе знања која се односи на доношење одлука, планирање и имплементацију програма MAB. Још један од циљева радионице био је подржавање и конкретно планирање и спровођење корака у земљама јужног Кавказа.

Први део радионице односио се на увођење MAB концепта за међусекторско, интегрисано и одрживо управљање природним ресурсима. Презентација професора Michael Succova „UNESCO MAB програм - међународна прича о успеху“, представљала је увод у рад . Потом је историју и основе MAB програма, презентовао члан Саветодавног комитета UNESCO MAB-a Peter Cupa. У другом делу радионице представљени су различити резервати биосфере, у циљу размене искустава и учење из добрих пракси из шест резервата биосфере и то:

1. Резерват биосфере „Lover Morava“, Чешка Република, Petr Cupa,

2. Резерват биосфере „Rhon“, Thuringen, Немачка, Evald Sauer,

3. Резерват биосфере „Велебит“, Хрватска, Маријан Милова,

4. Резерват биосфере „Бачко Подунавље“, Србија, Биљана Пањковић,

5. Резерват биосфере „Голија-Студеница“, Србија, Биљана Крстески,

6. Прекогранични резерват биосфере „Велики Алтај“, Казахстан/Русија, Aliia Gabdullina.

Овим путем презентоване су основне карактеристике резервата биосфере, информације о процесу успостављања MAB-а, зонирање и начин успостављања зона, предности за локално становништво, главни изазови, правне одредбе за одржавање резервата и институционална структура управљања резерватом.

Другог дана радионице, члан Националног одбора MAB-а у Француској, Mireille Jardin, представила је Управљање резерватима биосфере. Радни део радионице представљен је паралелним радом радних група са тематским питањима:

- Како формирати резерват бисфере?

- Да ли је резерват природе заштићено подручје?

- Услови за међународно умрежавање МАБ?

У оквиру програма радионице првог и другог дана, у завршном делу су приказани кратки видео снимци и филмови из различитих резервата биосфере.

Трећег завршног дана радионице, представљени су резултати рада у групама, односно представљање земаља и израда препорука за имплементацију MAB концепта у Јужном Кавказу.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.