Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Одржан 8. Међународни фестивал зелене култутре „Green Fest”

8. Међународни фестивал зелене културе „Green Fest“ одржан је од 14. до 17. новембра 2017. године у београдском Дому омладине у организацији Центра за промоцију и унапређење животне средине.

Овогодишњи фестивал зелене културе обележило је више од 80 сати програма, гости из десет држава, осам дугометражних филмова, green fashion модна ревија српских и словеначких дизајнера, 65 филмова кратког и средњег метра, 20 изложби, 20 радионица, предавања и панел дискусија, и велики број посетилаца.

Завод за заштиту природе Србије и ове године укључио се у реализацију образовног програма Green Fest-а. Радионицу за средњошколце на тему „Птице у граду“, Завод је реализовао 17. новембра, како би представили колико су важан део екосистема у градовима. Током радионице ученици су имали прилику да заједно са орнитологом Завода Милошем Радаковићем откривају шта се дешава када не водимо рачуна о птицама и оне напусте наше градове, учећи како да наши градови не остану без песме птица. У реализацији радионице учествовала је и мр Верица Стојановић, ботаничар у Заводу за заштиту природе Србије.

За награде фестивала такмичило се 1.530 филмова из 103 државе. Награду за најбољи кратки филм фестивала освојио је Пјотр Биедрон из Пољске, за филм „ПМ 2,5”, док је награду за најбољи омладински филм освојио Марсел Андристјак из Мађарске. Најбољи филм у трајању до једног минута је „Деголас”, редитеља Жереми Гултеа из Француске. Награда за најбољи анимирани филм одлази у Мађарску, у руке редитеља Беле Kлингла за филм „Bohi: In the nature”. Најбољи српски филм фестивала је „Браца пчелар – ово је мој свет”, редитељке Милице Алавање. Награда за најбољи филм о природи додељена је аустријској редитељки Михаели Шламберг за филм „Kанарска острва – живот на ивици”. Жири у саставу Сергеј Цис из Русије, председник жирија, Пауло Фереира из Португалије и Сирил Kорну из Француске, доделио је и специјална признања. Прво специјално признање добио је канадски редитељ Дуан Шерман за филм „The End game”. Друго специјално признање добили су Ђерђели Балаш и Балаш Лернер из Мађарске за филм „Operation Mayfly”. Последње специјално признање одлази у далеку Јужноафричку Републику, редитељу Дејвиду Францискусу за филм „Teach a man to fish”.

Ове године уведена је и награда публике за најбољи дугометражни филм. Награду је освојио филм „У потери за коралом”, редитеља Џефа Орловског.

Фестивал је одржан уз подршку Министарства омладине и спорта, Министарства културе и информисања, Града Београда – Секретаријата за културу, Амбасаде Француске и Француског института, Делегације Европске уније и ЕУ инфо центра, Аеродрома „Никола Тесла” у партнерству са Немачком организацијом за међународну сарадњу, као и уз помоћ многобројних партнера и пријатеља.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.