Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О сарадњи државних институција и oрганизација цивилног сектора у заштити природе на Конференцији „ЕкоБиоМорфа 2017“

Трећa конференцијa студената биологије, екологије и заштите животне средине „ЕкоБиоМорфа 2017“, у организацији Научно-истраживачког друштва студената биологије и екологије „Јосиф Панчић, одржана је у периоду од 24. до 26. новембра 2017. године, на ПМФ-у Универзитета у Новом Саду.

Тема конференције је била „Шесто масовно изумирање, које је прво масовно изумирање проузроковано активношћу једне врсте – човека“, будући да како истраживања све више указују на то, на граници смо шестог масовног изумирања, а нека истраживања тврде да је већ почело. Радовима на тему Конференције, учесници су указали на значај података о познавању биодиверзитета и важности очувања станишта и животне средине.

У оквиру програма конференције, одржана су предавања од стране младих, успешних истраживача и јавне трибине на којима се дискутовало о проблемима у заштити природе и заштити животне средине. Радови на Конференцији су представљени у оквиру секција: Истраживање биодиверзитета и конзервацијa, Фундаментална и примењена екологија, Управљање природним ресурсима, Одрживи развој и Агроекосистеми.

Другог дана конференције - 25. новембра, у згради Ректората Универзитета у Новом Саду одржана је панел дискусија на тему „Сарадња државних институција и организација цивилног сектора у заштити природе“. О свим аспектима сарадње и могућностима за унапређење на овом пољу са акцентом на стручном ангажовању биолога и еколога, говорили су државни секретар Министарства заштите животне средине др Зоран Блажић и представници релевантних покрајинских институција, завода за заштиту природе и организација цивилног сектора. У панел дискусији, представник Завода била је Наташа Панић, руководилац Групе за образовно-издавачку делатност и комуникације.

Конференција је одржана у циљу умрежавања садашњих и будућих стручњака из датих области, указивања на проблеме у оквиру заштите природе, дискусије и предлагања решења за дате проблеме.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.