Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

O заштити природе са ученицима ОШ „Свети Сава“ из Умке

У оквиру међународног програма еко-школа, који реализује Школа са домом за ученике „Свети Сава“ из Умке, стручни сарадници Завода за заштиту природе Србије су посетили школу 27. новембра 2017. године и одржали радионицу на тему „Заштита природе и климатске промене“.

Овим поводом, стручни сарадници Завода представили су значај заштите угрожених биљних и животињских врста. Са ученицима је о биљним врстама које насељавају нашу земљу разговарала ботаничар мр Верица Стојановић, указавши на врсте које су угрожене и због климатских промена. Свет инсеката, риба, водоземаца, гмизаваца, птица и сисара са ученицима је представио херпетолог др Растко Ајтић. У реализацији радионица, учествовали су и просветни радници из школе на челу са наставницом биологије усмеравајући рад ка повезивању са школским градивом.

Како би деци приказали поједине занимљиве примере о свету природе код нас, стручни сарадници Завода, за ову прилику припремили су визуелне материјале као што су постери о врстама које насељавају нашу земљу и експонате из сталне музејске поставке „Заштита природе Србије“, седишта Завода у Београду. Тема сусрета изазвала је интересовање код ученика, жељу да откривају природу и посете изложбену поставку Завода.

Школа „Свети Сава“ у Умци припада групи „специјалних школа“, која као један од циљева ваннаставних активности има да кроз игру и радионичарски рад приближи деци животни образац који подразумева и сазнања и навике у области животне средине, које ће касније неговати и развијати. У том циљу школа организује обележавање међународних дана посвећених животној средини, заштити природе и неговању здравих навика живљења.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.