Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Правовременом акцијом ослобођене и пуштене у природу заштићене врсте птица певачица

По добијеној пријави у вези незаконитог хватања, држања и продаје строго заштићених врста птица певачица у селу Малошишта код Дољевца 15. децембра обављен je полицијски увид једног стамбеног простора и дворишта.

Током полицијског претреса просторa породичне куће и дворишта пронађено је нешто мање од 60 строго заштићене врсте птица: 24 чешљугара (Carduelis carduelis), 22 чишка (Carduelis spinus), 9 жутарица (Serinus serinus) и 2 зебе (Fringilla coelebs) које су биле смештене у кавезима. Власник птица није имао дозволу за држање птица и по његовој изјави скоро све птице су пореклом из дивљине које је ухватио помоћу капана и мреже пре око 2-3 месеца, док за поједине примерке је изјавио да их је сам вештачки подигао, за шта нема потребне дозволе.

Полицајци из Полицијске станице Дољевца обавили су хитан претрес и пронашли ухваћене строго заштићене птице певачице. Ради идентификације, а у циљу покретања кривичног процеса затражена је хитна стручна помоћ од Завода за заштиту природе у циљу идентификације птица што је одмах обављено након телефонских контаката. У том циљу орнитолог Завода Братислав Грубач је обавио идентификацију и пуштање ухваћених дивљих строго заштићених врста птица певачица.

Пронађене строго заштићене врсте, будући да су биле у доброј физичкој кондицији и да су биле недавно ухваћене, одмах су након обављеног полицијског претреса пуштене на слободу. Пуштне птице су успешно одлетеле Од „власника“ птица одузети су девет капана и једна мрежа које је користио за хватање птица. Капани и мрежа ће бити задржани до коначне одлуке надлежног суда и привремено ће бити смештене у Полицијској станици у Дољевцу.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.