Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Измештена гнезда беле роде у селу Медошевцу код Ниша

У околини Ниша, у селу Медошевцу 28. децембра 2017. године је успешно измештено гнездо беле роде. Измештање гнезда је извело ЈП „Електропривреда Србије“, Електродистрибуција из Ниша, у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије.

Активности измештања гнезда изведене су у циљу заштите беле роде јер је услед налегања гнезда на електричне проводнике постојала могућност стварања кратког споја која би могло да доведе до страдања птица, као и оштећења електричне мреже.

Измештање гнезда је изведено у три фазе: у првој фази, цело гнездо је веома вешто, уз помоћ специјалних каишева, дрвених стубова и дизалице, пажљиво скинуто са проводника и бетонског електричног стуба; у другој фази, на бетонски стуб је постављено и причвршћено метално постоље или платформа за гнездо; у трећој фази, већи део гнезда је поново враћен на метално постоље или платформу. Гнездо је на тај начин враћено у првобитно стање.

Ова акција је изведена у одсуству птица јер пар белих рода се у овом периоду налази у Африци где проводи зимски период године.

Бела рода (Ciconia ciconia) је строго заштићена врста према Правилнику о проглашењу и заштити строго заштићених и заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива („Службени гласник РС“, бр. 5/2010, 47/2011, 32/2016 и 98/2016).

у Дољевцу.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.