Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Представљена монографија o Парку природе „Шарган-Мокра Гора“ у оквиру 11. фестивала филма и музике „Кустендорф“

Монографија „Парк природе Шарган-Мокра Гора” групе аутора, коју су објавили Завод за заштиту природе Србије и Парк природе „Мокра Гора” д.о.о., представљена је 21. јануара 2018. године у Дрвенграду у оквиру 11. Интернационалног фестивала филма и музике „Кустендорф”.

Промоцију књиге отворио је редитељ проф. Емир Кустурица, председник Управног одбора Парка природе „Мокра Гора” уз слоган Мокра Гора победити мора, указујући да монографија представља формализовану круну 13 година постојања и борбе за парк и његов развој који је усклађен са очувањем и заштитом природних вредности.

Директор Завода за заштиту природе Србије мр Александар Драгишић је овом приликом истакао да је реч о капиталном делу, монографији која је настала вишедеценијским радом и великим трудом бројних научника, експерата, стручњака Завода и представника управљача Парка природе „Мокра гора“. „Монографија представља синтезу свега што је о природним и створеним вредностима овог подручја истражено и написано, садржи потпуни преглед Парка природе и писана је једноставним речником, који у исто време садржи стручне термине и прилагођена је широј публици“, рекао је овим поводом г-дин Драгишић, директор Завода.

Један од уредника и аутора монографије Миливоје Крвавац нагласио је да је у монографији прегледно приказан комплетан парк, кроз представљање три зоне заштите и да је значај монографије велики, будући да омогућава да се најширем кругу јавности прикаже природна и културна баштина Парка и упозна био и гео диверзитет подручја које овај простор сврстава у светски значајна подручја очуване природе.

Монографија „Парк природе Шарган-Мокра Гора“, открива скривени свет дивљине Парка природе „Шарган-Мокра Гора“, у коме се налазе подручја изворне, нетакнуте природе као што су шумски резервати, кањони и планинске ливаде и пашњаци. Књига уједно води и на пут кроз историју од античког до савременог доба представљајући споменике, културу и духовно наслеђе подручја. Писана је двојезично на српском и енглеском језику, богато илустрована фотографским прилозима, А4 формата и садржајем на 250 страна представља водич кроз природне и културно-историјске вредности Парка природе „Шарган- Мокра Гора“ са јасном визијом реализације концепта одрживог коришћења.

Књига се у pdf. формату може погледати на сајту Парка природе „Шарган-Мокра Гора“ http://www.parkprirodemokragora.org/images/pdf/monografija.pdf

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.