Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Вукови Вука и Вуле, одгајани у селу код Бојника, имају нови дом у београдском Зоо врту

Вукови које је као младунце поред угинуле мајке у шуми пре седам месеци пронашао Милан Ђикић из села Ђинђуша код Бојника, пребачени су 09. фебруара у пратњи стручњака Завода за заштиту природе Србије у Зоо врт у Београду.

На основу захтева Министарства заштите животне средине да је за потребе ванредног инспекцијског надзора потребно учешће стручног сарадника Завода, обављен је стручно-инспекцијски надзор у селу Ђинђуша код Бојника. Стручно-инспекцијски надзор је обављен заједно са надлежним еколошким инспектором Министарства заштите животне средине у пратњи полиције из ПУ из Бојника. Приликом контроле код Милана Ђикића пронађена су два млада вука (Canis lupus).

По изјави Милана Ђикића две младе јединке вука су нађене у близини села Ђинђуша почетком јуна 2017. као сасвим мали младунци чија је мајка нађена мртва у близини брлога (вероватно је била отрована). Милан је младунце узео да чува како би их спасио од угинућа и о томе је обавестио надлежно ловачко удружење „Радан“ у Бојнику. Младе јединке је сместио у погодну помоћну просторију, хранио их je као сасвим мале младунце козјим млеком, а касније млевеним говеђим месом. Младунце вукова је вакцинисао против беснила и штенићака. Општи утисак је да су млади вукови добро чувани, судећи по њиховом изгледу и понашању, као и односу власника према њима.

Имајући у виду да су млади вукови узети из природе и припитомљени, као и да се врста налази на листи заштићених врста према Правилнику о проглашењу строго заштићених и заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива („Службени гласник“ бр 05/2010, 47/2011, 32/2016), предузете су мере привременог смештаја у Зоолошки врт у Београду.

Истод дана Завод за заштиту природе Србије организовао је транспорт одузетих младих вукова до зоолошког врта у Боеград где су привремено смештени у карантин ради провере здравственог стања пре коначне одлуке о њиховом збрињавању у одговарајуће Прихватилиште за дивље животиње. Заједно са стручњаком Завода, вукове је у Београд отпратио и Милан који их је пронашао. У београдском Зоо врту вукове су преузели дежурни чувар и ветеринар.

Преузимање младих вукова од власника је снимила ТВ екипа РТС (допиништво из Лесковца). Прилог је приказан у трећем дневнику РТС 11.02.2018. године.

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/zanimljivosti/3034563/vukovi-kao-kucni-ljubimci.html

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.