Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Природне вредности општине Сурчин

На позив Општине Сурчи, у организацији општинског Јавног комуналног предузећа, стручни сарадници Завода за заштиту природе Србије, одржали су 23. фебруара 2018. године у ОШ „22. октобар“, презентацију о природним одликама i вредностима на територији ове општине и програмима њихове заштите.

Ученицима шестог разреда, дрвенасте врсте које су заступљене на територији општине у којој живе и заштићено подручје Споменик природе „Бојчинска шума“, представила је инж. шумарства Биљана Крстески. О птицама Сурчина, као и учешћу сарадника Завода у решавању проблема налетања птица приликом слетања и узлетања авиона на аеродрому „Никола Тесла“, говорио је орнитолог Милош Радаковић. Ботаничар Завода мр Верица Стојановић, ученицима је презентовала биљни свет њихове општине, истакавши ретке и заштићене биљне врсте које се могу видети, али и појаву инвазивних врста које угрожавају аутохтони свет флоре. Како изгледају поједине аутохтоне и инвазивне врста, мр Верица Стојановић је показала и примерцима из хербара Завода.

Након презентација, ученици су имали прилику да покажу шта су ново научили о природи на територији своје општине, учествујући у еко квизу који је водио ихтиолог др Ненад Секулић, начелник Одељења за биодиверзитет, еколошке мреже и одрживи развој. Ученици који су били најбржи у давању тачних одговора награђени су са комплетом пузли на којима су приказане ретке и заштићене врсте: панчићев скакавац, рис и белоглави суп.

Програм презентације је водила и представила рад Завода у заштити природе Србије, андрагог Наташа Панић, руководилац Групе за образовно-издавачку делатност и комуникације.

Овом приликом, школе које су учествовале у програму добиле су пакет образовних материјала Завода, постере: Рибе Србије, Дрвеће Србије, Егзоте Србије, Биљне врсте од међународног значаја у Србији, Вилински коњици Србије, Правокрилци Србије и Змије Србије, као и наставне листове - мини кључеве за препознавање врста: дрвенасте врсте, лековито биље, гљиве, лишајеви, птице, водоземци, сисари, корњаче.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.