Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Обележен Светски дан дивљих врста и годишњица Међународне конвенције о трговини угоржених дивљих биљних и животињских врста (CITES)

На позив Зоолошког врта Палић, Завод за заштиту природе Србије је учествовао у обележавању Светског дана дивљих врста (World Wildlife Day) и годишњице CITES конвенције (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), која је потписана у Вашингтону 3. марта 1973. године. Догађај је одржан 03. марта у

у EAR сали Золошког врта Палић.

Циљ овог првог обележавања Конвенције о међународном промету угрожених врста дивље фауне и флоре и промоције CITES-а, коју је Србија потврдила Законом 2001. године, је да се грађанству скрене пажња на опасности које угрожавају опстанак дивљих биљних и животињских врста.

Група за спровођење CITES конвенције Министарства заштите животне средине је за ову прилика израдила 7 образовних паноа са основним информацијама о CITES конвенцији, међународној трговини угроженим врстама, илегалној трговини дивљим врстама и њеним последицама, илегалној трговини дивљим врстама у Србији, улози зоолошких вртова у заштити и очувању дивљих животиња, таксономији која категоризује разне групе организама и Међународној унији за заштиту природе (International Union for Conservation of Nature, IUCN) са црвеним листама угрожених врста и категоријама угрожености.

Више информација о овим CITES паноима на српском и енглеском језику, који ће бити постављени у кругу Зоо врта Палић, можете прочитати на линку.

У Дану обележавања CITES-а је у просторијама Зоо врта истовремено отворена и мала изложба артефаката у сарадњи са Природњачким музејем из Београда, на којој су били изложени примерци животиња, њихови делови, деривати и производи који су пореклом из заплене и деривати животиња из зоолошког врта. Циљ ове изложбе је да се посетиоцима скрене пажња на реалне опасности изумирања угрожених дивљих врста као и да се промовишу заједнички напори Зоо врта са партнерским установама, као што су Завод за заштиту природе Србије, Покрајински завод за заштиту природе из Новог Сада, Природњачки музеј из Београда, Министарство заштите животне средине, републичке и покрајинске иннспекцијске службе, Управе царина итд.) у пружању помоћи дивљим животињама, њиховом прихватању и збрињавању, у сузбијању кријумчарења, илегалне трговине и сличних штетних делатности на дивљу фауну и флору.

Овом приликом су представници Зоо врта Палић, Природњачког музеја и Завода за заштиту природе Србије за медије дали информације о самом обележавању CITES Конвенције и постављеној изложби, улози музеја и потребним капацитетима у спровођењу Конвенције. О активностима завода за заштиту природе, инспекцијских служби и зоо вртова у прихватању и збрињавању, нези и опоравку повређених и напуштених животиња и контроли држања строго заштићених и заштићених дивљих врста у заточеништву говорио је начелник одељења за биодиверзитет, еколошке мреже и одрживи развој Завода за заштиту природе Србије, др Ненад Секулић.

Интервјуе за медије можете погледати налинку, a прилог за ТВ на линку.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.