Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Акција „Пронађимо и сачувајмо станишта ретких врста пролећница“ реализована у Ваљеву

У циљу едукације локалне заједнице о угрожености и значају заштите кукурајка, Завод је у сарадњи са Еколошким покретом „Оквир живота“, у школама на територији Ваљева, одржао у периоду од 27. фебруара до 01. марта радионице у шест основних школа како би ученицима представили ове ретке биљке које расту у њиховом крају, као и потребу да се поведе брига о ретким и угроженим врстама завичаја.

Реализоване радионице представљају образовни програм у оквиру акције очувања ретких угрожених врста, пролећница кукурјак и коцкавице које своја станишта имају у околини Ваљева. У програму су учествовали ученици петих разреда ваљевских основних школа који су укључени у рад биолошких и еколошких секција, у циљу њихове мотивације и припреме за учешће и подршку акцијама проналажења и заштите станишта кукурјака и коцкавице.

У том циљу ботаничар мр Верица Стојановић одржала је презентацију у оквиру које је представила каратеристике ретких пролећница кукурјакa и коцкавице, њихову распрострањеност у Србији, станишта, угорженост, потребу заштите и како је уз помоћ локалне заједнице откривено ново станиште кукурјака на територији Ваљева. Ученицима је о карактеристикама простора новооткривеног станишта и факторима које га угрожавају говорио др Сава Симић, хидрогеограф и кроз разговор са децом указивао на значај очувања водног богатства Ваљева, као града са пет река.

Након презентације када су деца учила о значају заштите ових ретких врста и како да их препознају на терену, одржана је радионица како би исказали своје мишљење да ли и зашто треба да сачувамо станишта кукурјака и осмислили акције како да се прошири информација о постојању ретких биљних врста на територији Ваљева. Овом приликом ученици у свим школама су показали велику заинтересованост да помогну у заштити кукурјака и коцкавице и креативност у осмишљавању акција за упознавање о значају заштите станишта ових врста како родитеља, вршњака и наставника, тако и шире јавности кроз постављање фотографија и писање вести за локалне медије, осмишљавање билборда и табли на терену, затим писањем песама, школском представом и одласком на терен како би што више житеља Ваљева видело биљку и њено станиште. Радионице је водила андрагог Наташа Панић, руководилац Групе за образовно-издавачку делатност и комуникације.

Образовни програм „Биљке мог завичаја – сачувајмо веснике пролећа“ реализован је у основним школама „Владика Николај Велимировић“, „Нада Пурић“, „Прва основна школа“ и „Милован Глишић“ у Ваљеву, „Прота Матеја Ненадовић“ у Бранковини и „Здравко Јовановић“ у Поћути.

Летак који су ученици, овом приликом добили о пролећницама кукурјак и коцкавица можете преузети овде.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.