Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Потписан протокол о сарадњи три најважније институције у области туризма у општинама Деспотовац и Свилајнац

У свечаној сали Народне библиотеке „Ресавска школа“ у Деспотовцу 03. априла, потписан је протокол о сарадњи три најважније институције у области туризма у општинама Деспотовац и Свилајнац: ЈП „Ресавска пећина“, Туристичко-спортска организација Деспотовац и ЈП „Природњачки центар Србије Свилајнац“ потписали протокол о сарадњи

„Осим Ресавске пећине која је прва отворена за посетиоце и најпосећенија у Србији са 60000 посета на годишњем нивоу и водопада Велики бук, општина Деспотовац се, као једна од ретких општина у Србији, може похвалити изузетним природним и културно-историјским наслеђем. Потписивањем овог протокола са Природњачким центром Србије желимо да спојимо наслеђе које нам је поверено на управљање и које је старо милионима година уназад“, прва се присутним гостима обратила директорка ЈП „Ресавска пећина“, Милица Петровић.

Директорка Туристистичко-спортске организације Деспотовац, Ана Богдановић, објаснила је, потом, које конкретне активности су планиране да буду предузете у будућности: „Првенствено наш план је дефинисање заједничке туристичке понуде која ће обухватити заједничке локалитете општина Деспотовац и Свилајнац. Таква јединствена понуда била би пропраћена одговарајућим промотивним материјалом: заједничким брошурама, флајерима, мапама... Тако уједињени, представљали бисмо наше општине на свим битним сајмовима туризма. Циљ нам је да привучемо нове посетиоце, што из земље, што из иностранства, али и да новим садржајима анимирамо оне који су већ били у прилици да нас посете.“

Стратешки значај озваничења ове сарадње је веома велики за обе општине, не само за туристички већ и за привредни развој. „Радићемо на развоју заједничких иницијатива са жељом да поручимо осталим привредним субјектима да се уједињују око истих циљева јер сарадњом постижемо много више на дуже стазе. Желим да нагласим да је веома битно да се за потенцијалне туристе боримо заједно, а не свако за себе. Оно што нас разликује је управо тачка око које данас стварамо стратешко партнерство“, сасвим оптимистично је закључила своје излагање директорка ЈП „Природњачки центар Србије“, Сања Ђурђевић.

На посебно задовољство свих присутних, представници Завода за заштиту природе Србије мр Данко Јовић, шеф Канцеларије Завода у Нишу и Драгана Петраш, просторни планер одржали су и кратко предавање на тему заштићених подручја ресавског краја, кроз које су представили све мање познате туристичке бисере на територији горње и доње Ресаве. Тиме су још једном потврдили невероватан природни потенцијал Поморавског округа уз савет да се овако добра пракса сарадње прошири и на читаву Србију.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.