Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Дан заштите природе у Споменику природе „Рисовача“

На позив представника Народног музеја у Аранђеловцу, управљача Спомеником природе „Рисовача“, стручни сарадници Завода за заштиту природе Србије, поводом обележавања Дана заштите природе, реализовали су 12. априла 2018. године испред пећине Рисовача радионице за ученике петог разреда ОШ „Милош Обреновић“ из Аранђеловца, о значају заштите геодиверзитета.

Имајући у виду да је овогодишња тема обележавања Дана заштите природе у Аранђеловцу била геодиверзитет, деца су сазнала зашто се не могу одвојено посматрати жива и нежива природа и у каквој су оне међусобној вези, у разговору са стручњацима Завода др Савом Симићем, хидрогеографом и Срђаном Маринчићем, палеонтологом. Током разговара деца су посебно занимање показала за учење о становницима простора Рисоваче за време леденог доба: мамута, медведа, лава и других врста чији су палеонтолошки налази пронађени у пећини. Након разговора са стручњацима Завода, ученици су своје импресије о изгледу и становницима Рисоваче показали на цртежима које су овом приликом урадили. Програм радионице Завода водила је андрагог Наташа Панић, руководилац Групе за образовно-издавачку делатност и комуникације.

У оквиру радионице ученици су уз водиче из Народног музеја у Аранђеловцу обишли пећину Рисовача и овом приликом показали велико интересовање да сазнају природне одлике и вредности краја у коме живе.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.