Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Поводом 7 деценија заштите природе

Поводом обележавања седамдесет година институционалне заштите природе код нас и у свету, Завод за заштиту природе Србије у сарадњи са Међународном унијом за заштиту природе, Регионална канцеларија за Источну Европу и Централну Азију, организовао је Свечану академију у Српској академији наука и уметности у оквиру иницијативе 70 + 70 година рада у заштити природе.

Завод за заштиту природе и проучавање природних вредности НР Србије основан је 30. априла1948. године, а одмах потом, у октобру 1948. године основана је Међународна унија за заштиту природе (International Union for Conservation of Nature - IUCN), што показује да Србија од самих почетака институционалне заштите природе препознаје и прати светске токове.

На свечаности у част заштите природе - постигнућа, резултате и дела, које су запослени у Заводу за заштиту природе Србије постигли за 70 година рада, али и актуелности, планове и пројекте за наредни период, у свом обраћању представио је мр Александар Драгишић, директор Завода.

Директор Завода је истакао да „од првих година рада Завода, када је послове заштите обављала екипа од свега три стручњака, Завод се развио у установу која своје активности усмерава према заштити подручја, а не само заштити природних реткости. Развијајући своје кадровске, организационе и инфраструктурне капацитете, прерастао је у данашњи Завод за заштиту природе Србије са седиштем у Београду и Радном јединицом у Нишу. Разноврсност послова које обавља Завод, обележена је мултидисциплинарношћу стручног тима у циљу што бољег очувања природних вредности и њиховим мудрим управљањем“, додавши да је „од оснивања па до данас, на територији Републике Србије је установљено 459 природних добара. Укупна површина обухваћена заштићеним природним добрима, данас износи 662.991 хектара, односно 7,48 % територије Србије, а тежимо да ускоро достигнемо проценат од преко 10% територије, што представља један од европских стандарда у заштити природе“. „Паралелни облик заштитарског деловања је подстицање развојних програма, планова и пројеката којима се побољшава стање претходно споменутих есенцијалних група природних вредности које су предмет заштите и омогућава њихово адекватно и одрживо коришћење“, истакао је овом приликом Александар Драгишић.

Скупу се обратио и директор Регионалне Канцеларије IUCN за Источну Европу и централну Азију Борис Ерг, указујући на значај регионалног приступа у заштити и управљању природним добрима. Честитке за рад у заштити природе путем видео поруке упутила је и генерална директорка IUCN Ингер Андерсен.

Обележавање 70 година рада уједно је била прилика да Завод ода признање појединцима и институцијама који су својим посвећеним радом и залагањем, подршком и делима допринели остварењу циљева и успеха у заштити природе.

Завод за заштиту природе Србије у оквиру Свечане академије доделио је повеље за лични допринос заштити природе академику проф. др Владимиру Стевановићу, проф. др Љубивоју Стојановићу, др Анки Динић, проф. Емиру Кустурици, Драгану Павићевићу и Братиславу Грубачу.

Захвалницу за остварену сарадњу добили су: Министарство заштите животне средине, Биолошки факултет у Београду, Шумарски факултет у Београду, Географски факултет у Београду, Рударско-геолошки факултет у Београду, Департман за биологију и екологију ПМФ-а у Новом Саду, Покрајински Завод за заштиту природе, Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, Зоолошки врт града Београда, Зоолошки врт Палић, „ЈП Србијашуме“, Градски секретаријат за заштиту животне средине, ЈКП „Зеленило Београд“, СРП „Засавица“ и ЈП „Ресавска пећина“.

Захвалницу су добили за допринос у ширењу свести јавности и едукацији о вредностима природне баштине наше земље и потреби њеног очувања Еколошка редакција РТС-а и National Geographic Srbija.

Свечаност је уприличена и пригодним музичким програмом у извођењу ученика другог разреда Одсека за српско традиционално певање у класи проф. Маје Стојановић Основне музичке школе „Невана Поповић“ из Гроцке и гудачког квартета „Intermeco”.

Гости Свечане академије имали су прилику да погледају изложбу фотографија „Заштићена подручја Србије“. Изложбу која садржи 40 фотографија најлепших пејсажа из 20 заштићених подручја, на којима су приказани предели од субмедитеранског до субартичког карактера. На фотографијама су приказане све врсте природних добара: национални паркови, паркови природе, предели изузетних одлика, специјални резервати природе, споменици природе и станишта и простори од високопланиских, преко клисура и кањона и пећина до мочварних и влажних станишта.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.