Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Обележен Дан планете и 46 година од отварања Ресавске пећине за посетиоце

На позив ЈП „Ресавска пећина“, управљача СП „Лисине“ и СП „Ресавска пећина“, представници Завода за заштиту природе Србије учествовали су у радионици поводом обележавања Дана планете и 46 година од отварања Ресавске пећине за посетиоце.

Све учеснике најпре су поздравили Милица Петровић, директор ЈП Ресавска пећина и Данко Јовић, руководилац Канцеларије Завода у Нишу, који је и указао на значај обележевања Дана Планете.

Стручни сарадници Завода осмислили су и спровели три радионице са ученицима од 5.- 8. разреда ОШ „Вук Караџић“ из Ресавице. Драгана Недељковић, ботаничар, представила је учесницима биљке пролећнице ресавског краја, њихов значај и употребу. Потом су учесници са орнитологом Завода, Братиславом Грубачем, имали прилику да посматрају птице ИБА подручја Ресава са платоа испред Ресавске пећине, а потом их је геоморфолог и спелеолог, Драган Нешић, кроз причу о спелеологији и спелеолошким објектима Ресаве, заједо са водичима, провео кроз дворане и канале Ресвске пећине.

По повратку, наступио је кратак предах и освежење уз рођенданску торту којом је ЈП „Ресавска пећина“ обележило пуних 46 година од када је, давног 22 . априла 1972. године, пећина по први пут отворена за посетиоце.

Након кратког предаха инструктори Авантура парка омогућили су деци пробно коришћење спелеолошке опреме, о којој им је непосредно пре тога говорио спелеолог Драган Нешић.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.