Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Поводом обележавања Светског дана животне средине о одговорном развоју према природи

Четрнаеста регионална Конференција „Животна средина ка Европи“, одржана је 5. јуна 2018. године у Београду на тему „Заштита природе – развој одговоран према природи“. Конференција је одржана у организацији струковног удружења Амбасадори одрживог развоја и животне средине у партнерству са Привредном комором Србије. Завод за заштиту природе Србије као један од суорганизатора пружио је стручну подршку и тематски промотивно-образовни материјал за учеснике Конференције.

Конференција је била званичан догађај којим је у Србији обележен Светски дан заштите животне средине УН и званичан догађај у оквиру Европске недеље одрживог развоја. Конференцију је отворио бугарски амбасадор Ратко Влајков, земље која председава ЕУ, упечатљивим и јасним порукама да су главни приоритети политике заштите животне средине у ЕУ циркуларна економија, екоиновације и побољшање квалитета ваздуха. Уводним обраћањем учесницима Конференције се обратио и Лазар Миркић, амбасадор Босне и Херцеговине у Републици Србији. Учеснике Конференције су поздравили и: Јасмина Јовић, помоћница министра заштите животне средине, Славољупка Павловић, помоћница генералног секретара Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Републике Србије, др Дени Пореј, директор WWF Адриа, Александра Шиљић Томић, координатор пројекта из Канцеларије УН за животну средину у Србији, др Ненад Секулић, начелник Одељења за биодиверзитет и еколошке мреже Завода за заштиту природе Србије, др Слободан Пузовић, помоћник директора Покрајинског завода за заштиту природе, Душан Стокић, суорганизатор EnE18 Конференције, руководилац Службе за животну средину, техничке прописе, квалитет и друштвену одговорност Привредне коморе Србије и проф. др Дуња Прокић, координатор EnE18 Конференције, Амбасадори одрживог развоја и животне средине.

Пленарно предавање је одржао Раде Гломазић, директор Пројекта НАТУРА 2000 у Турској, испред Human Dynamics, представивши учесницима резултате пројекта.

Активност која је на овогодишњој Конференцији привукла највећу пажњу је Панел дискусија на тему: Да ли је могућ развој одговоран према природи? У Панел дискусији су учествовали врхунски стручњаци из области заштите природе: др Дени Пореј, проф. др Предраг Симоновић, мр Данко Јовић, Клара Сабадош и Никола Станојевић. Учесници Панела су били сложни да је могућ развој одговоран према природи, али да је неопходан јасно дефинисан системски приступ на нивоу Србије, који би подразумевао интерсекторску интеграцију питања заштите природе и природних ресурса у све секторске политике и координисан ангажман представника владиних и невладиних институција, као и представника научних и образовних установа.

У оквиру EnE18 Конференције додељене су награде и дипломе победницима тематског такмичења „У коштац са пластиком!“, који је организовала Агенција Уједињених нација за животну средину (UN Environment), уз подршку регионалне еколошке мреже Forestry and Environmental Action – fea и струковног удружења „Амбасадори одрживог развоја и животне средине“ за ученике од I до IVразреда основних школа у Републици Србији.

На Конференцији су додељене награде најбољим младим еко-репортерима, који су учествовали на конкурсу „Енергетска ефикасност у очима младих еко-репортера!“ у организацији струковног удружења „Амбасадори одрживог развоја и животне средине“, уз подршку Електропривреде Србије.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.