Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

19. ПАРКОВИЈАДА

19. Парковијада, традиционална манифестација у оквиру које се окупљају представници институција и организација за заштиту природе у Србији и Републици Српској, одржана је у организацији Завода за заштиту природе Србије, у периоду од 28. јуна до 01. јула 2018. године у Парку природе „Стара планина“.

Програм Парковијаде који садржи спортске активности, презентације, обиласке заштићеног подручја и размену искустава и планова у даљем професионалном ангажовању, представља прилику да се институције умреже и изграде јединствен тим за заштиту природе.

На 19-ој Парковијади учествовало је око 200 запослених из ЈП „Национални парк Фрушка гора“, ЈП „Национални парк Ђердап“, ЈП „Национални парк Тара“, ЈП „Национални парк Козара“, ЈП „Национални парк Дрина“, Покрајинског завода за заштиту природе Србије, Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и домаћина скупа Завода за заштиту природе Србије.

Програм 19. Парковијаде отворио је 28. јула директор Завода за заштиту природе Србије Александар Драгишић. У наредних три дана учесници су имали прилику да бране боје својих организација такмичићи се у осам спортских дисциплина. Такмичари из девет екипа учествовали су у спортовима: стони тенис, билијар, стони фудбал, водена штафета, вожња бицикла на полигону, шутирање тројки, фотосафари и пикадо. Овом приликом, одржан је 29. јула, састанак званичника организација учесница Парковијаде у циљу усклађивања и координације даљих активности и сарадње у раду. Сви учесници имали су прилику да упознају Парк природе „Стара планина“, кроз презентацију коју је на церемонији отварања одржао Данко Јовић, руководилац Радне јединице Завода у Нишу, вожњом гондолом и организованом пешачком туром до врха Бабин зуб.

Након сумирања резултата у спортским дисциплинама, у генералном пласману прво место на 19-ој Парковијади освојио је Национални парк „Ђердап“. Друго место припало је Националном парку „Тара“, док су треће место поделили Национални парк „Фрушка гора“ и Национални парк „Копаоник“. Организатор Парковијаде Завод за заштиту природе Србије освојио је два трећа места, и то у дисциплинама шутирање тројки и водена штафета.

Четири дана Парковијаде обележили су фер плеј у спортским такмичењима, упознавање највећег заштићеног подручја у Србији Парка природе „Стара планина“, дружење и јачање сарадње за заштиту природе.

Победницима у свим дисциплина и генералном пласману на завршној свечаности уручене су дипломе и трофеји и најављена организација 20. Парковијаде. Домаћин 20. Парковијаде биће Национални парк „Фрушка гора“, који је уједно и покретач иницијативе за одржавањем Парковијаде, као домаћин прве овакве манифестације.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.