Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Представљена природна баштина Србије на 3. Међународном сајму књига у Андрићграду

На позив организатора 3. Међународног сајма књига у Андрићграду, Завод за заштиту природе Србије представио је своју издавачку делатност и опус издања из области заштите природе.

Завод за заштиту природе Србије као један од више од 20 учесника, представника издавачких кућа из Србије и Републике Српске, једини је на свом штанду приказао издања којима се представља природна баштина.

Посетиoци сајма имали су прилику да на штанду Завода упознају вреднoсти и значај природе у Србији, преко изложених публикација и кроз разговор са сарадницима Завода.

Током трајања манифестације, Завод је представио едиције својих издања: монографије о заштићеним подручјима: „Заштићена подручја Србије“, „Парк природе Шарган-Мокра Гора“, „Међународно значајна станишта за птице у Србији“, „Споменик природе Церјанска пећина“, затим о заштићеним врстама „Белоглави суп“, „Заштићени храстови“, „Дрвенасте врсте у Националном парку Тара“, „Међународно значајне биљне врсте у Србији“, „Биодиверзитет Србије“, црвене књиге: Црвена књига флоре Срије, Црвена књига дневних лептира Србије, Црвена књига фауне I: водоземци и Црвена књига фауне II: гмизавци, као и образовно-популарна издања: „Откривање Таре“, „Наставни листови: мини кључеви за препознавање врста – дрвенасте врсте, лековито биље, лишајеви, гљиве, животиње, птице, водоземци и гмизавци“, бојанку о ретким врстама у Србији и сет пузли са мотивима панчићевог скакавца, белоглавог супа и риса. На штанду Завода био је представљен и промотивни материјал - постери: „Дрвеће Србије“, „Егзоте Србије“, „Дневни лептири Србије“, „Змије Србије“, „Правокрилци Србије“ и „Вилински коњици Србије“, часопис за децу „Сове Старе планине“ и лифлети „Мрки медвед на Голији“ и „Пролећнице Ваљевског краја“.

Поред представљања рада и издања у области заштите природе представници Завода: Владимир Смиљанић, Зоран Стојковић, Наташа Панић, Снежана Королија и Никола Раденковић, учествовали су у трибинама које су организоване у оквиру Сајма.

Организатори Сајма „Андрићград“ д.о.о., Андрић институт и Београдски сајам, кроз концепт излагања књига, богат образовни, стручни и уметнички програм, покренули су манифестацију која иде у правцу да Андрићград постане значајно место културних дешавања.

Награде Сајма књига у Андрићграду за издавачке подухвате, издавачима са територије Републике Српске и Србије, као и специјално признање Сајма, додељени су на свечаној церемонији затварања Сајма књига у Андрићграду. Награду за издавачки подухват за Републику Српску добила је издавачка кућа Завод за уџбенике и наставна средства, Источно Сарајево за дидактичку игру „Једи здраво! Браво, браво!“ Из Србије су награду добиле издавачке куће Партенон и Арс Либри, које су заједно објавиле изабрана дела Владете Јеротића у 16 књига. Специјално признање Сајма књига у Андрићграду додељено је издавачкој кући Миба букс за књигу Георгија Острогорског „Историја Византије“.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.