Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Одржан семинар „Заштита природе: надзор и предострожност“ у НП „Тара“

У организацији Министрства за заштиту животне средине у периооду од 27.06.-30.06.2018. године у Национаоналном парку „Тара“ одржан је први, од три планирана семинара перманентног образовања под називом „Заштита природе – надзор и предострожност“. У раду Семианра учествовало је 70 представника релевантних стручних институција и то републичког и покрајинског Завода за заштиту природе, представнике правосудних органа – судије прекршајних судова и тужиоце, научне раднике, републичке, покрајинске и локалне инспекторе за заштиту животне средине, начелнике општинских управа, представнике Националног парка Тара, као и представнике цивилног друштва – невладине организације.

Семинар је окупио најкомпетентније стручњаке по различитим надлежностима који су једногласно подржали неопходност успостављања перманентног образовања свих заинтересованих страна који се баве питањима заштите природе, а све у циљу њеног унапређења и очувања за будуће генерације.

Семинар су отворили Жељко Пантелић помоћник министра Сектора за надзор и предострожност у животној средини и Јасмина Јовић, помоћник министра Сектора за заштиту природе и климатске промене.

На семинару су разматрана питања везана за примену одредби којим су уређена заштита природе као и њихово спровођење од стране надлежних органа. Одржана су и два панела и то: „Градња у заштићеним подручјима – Законске обавезе инвеститора, МХЕ, обједињена процедура, грађевинске дозволе, надлежност за издавање грађевинских дозвола“ и „Проблем тровања строго заштићених дивљих врста птица“, након чега је одржан пленарни скуп на коме су модератори, Јасмина Јовић, помоћник министра, и др. Биљана Пањковић, директор Покрајинског завода за заштиту природе.

У оквиру програма семинара представници Завода за заштиту природе Србије одржали су два стручна предавања. Предавање на тему „Улога Завода за заштиту природе Србије у поступку вредновања подручја и изради студија о заштити“ одржао је Владан Бједов, шеф одсека за заштиту биодиверзитета, док је на тему „Минихидроелектране у заштићеним подручјима“ говорио херпетолог др Растко Ајтић. Овом приликом, у оквиру посете учесника семинара Парку природе „Мокра гора“, Владан Бједов представио је монографију коју су објавили Завод и управљач о природним и створеним вредностима овог природног добра.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.