Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Обележено 37 година постојања Националног парка „Тара“

Дан Националног парка Тара, 13. јул - обележен је у Центру за посетиоце у Бајиној Башти, отварањем изложбе „Народна традиција на Тари“, коју су приредили студенти IV године Факултета примењене уметности Универзитета у Београду.

Изложбу је отворио Драгић Караклић, директор Јавног предузећа „Национални парк Тара“, а учесницима су се обратили у име Министарства заштите животне средине Лидија Стефановић, Завода за заштиту природе Србије др Драгана Остојић и Националног парка „Фрушка гора“ Константин Плужаревић, истичући значај и успехе у раду Парка и жељу за даљим напредовањем у управљању које ће омогућити одрживи развој подручја у садејству природног и културног наслеђа. Изложбу је представио Бориша Чолић из ЈП „НП Тара“.

Планина Тара, река Дрина и мноштво бистрих потока, очувана природа и чист ваздух, густе четинарске шуме, ретке биљне и животињске врсте, као и вредно културно наслеђе, чине јединствено подручје Националног парка Тара на западу Србије. Управљањем парка чува се и унапређује простор у мисији да се постигне идеалан однос човека и природе.

После тридесет година од прве иницијативе за стављање под заштиту, Национални парк Тара је 13. јула 1981. године коначно проглашен за заштићено добро прве категорије под заштитом државе.

Прве иницијативе да се Тара прогласи природним добром од националног значаја покренуте су 50-их година XX века од стране шумарских стручњака Душана Чолића, Стевана Коларевића и Драгомира Милојковића.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.