Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Збрињавање степског сокола (Falco cherrug) прстенованог у Аустрији

Завод за заштиту природе Србије организовао је 17. јула 2018. године преузимање и збрињавање степског сокола са аустријским алуминијумским прстеном пронађеним у Лебини код Параћина, по обавештењу активиста Друштва за заштиту и проучавање птица.

Активисти Друштва за заштиту и проучавање птица о могућем држању птице обавестили су Завод 16. јула, како би на основу њихове пријаве орнитолог Завода Братислав Грубач, после низа обављених контаката у циљу организације преузимања птице од особе која је ухватила птицу и заједно са надлежном републичком инспекцијом омогућио њено збрињавање у Прихватилишту у Зоо врту у Палићу.

Сутрадан - 17. јула, обављена је стручна интервенција и надзор у циљу преузимања ухваћене птице и њено пребацивање у Прихватилиште за дивље животиње у Зоо врту у Палићу, ради њеног збрињавања и даљег опоравка.

Овом приликом, у Лебини код Параћина пронађен је овогодишњи младунац степског сокола, којег је ухватио мештанин испред свог дворишта 7. јула 2018. године. Пронађена птица је на десној нози имала алуминијумски прстен ознаке G 000303 klivv.At Wienna Austria што указује на њено порекло – место излегања.

По изјави мештана који је птицу чувао, сокола су прогонила и нападала два гаврана и принудили на слетање на сеоски пут испред његовог дворишта. Птицу је лако ухватио јер је била у прилично изнемоглом и изгладнелом стању. Ухваћену птицу је сместио у адекватну, већу жичану волијеру за питоме голубове и хранио је. Приликом преузимања степски соко је показивао неке мање изражене симптоме ставрације. Ипак, уочен је напредак у његовом општем физичком стању.

Истог дана, републички инспектор је птицу преузео и предао ради лечења и опоравка у Прихватилиште за дивље животиње у Зоо врт у Палићу. У Зоо врту је констатовано да је птица имала масу само 750 грама што је потврдило нашу претпоставку о исцрпљености услед вероватно глади и дехидратације.

Степски соко (Falco cherrug) је строго заштићена врста према Правилнику о проглашењу и заштити строго заштићених и заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива („Службени гласник РС“, бр. 5/2010, 47/2011, 32/2016 и 98/2016). Имајући у виду да је степски соко био у знатној мери изнемогао (ставрација), приликом налаза и хватања било је неопходно да се одмах упути за Прихватилиште за дивље животиње у Зоо врту у Палићу и да се после ветеринарског прегледа и задржавања накнадно одлучи о даљем поступку са птицом.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.