Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Врата у природу на Нишвилу - Green zone код Водне капије у Нишкој тврђави

На једном од најпрестижнијих музичких фестивала у региону, Нишвил џез фестивалу, у периоду од 08. до 12. августа 2018. године, Завод за заштиту природе Србије организује више акција којимa се промовишу природне вредности и апелује на потребу очувања природе на фестивалској Green zone, на локалитету Водена капија у Нишкој тврђави.

Посетиоци Нишвила у оквиру Green zone фестивала имаће прилику да искажу своје мишљење о природи Србије и наведу три разлога за њену заштиту учешћем у наградној анкети - Три разлога за заштиту природе. Сви попуњени анкетни листићи биће стављени у наградну кутију, како би на завршној вечери 12. августа у 22:00 часа на Green zone били извучени добитници награда: пет дана боравка у Центру Завода у Националном парку „Тара“ на Калуђерским барама за две особе и 3 породична пакета улазница у Споменик природе „Церјанска пећина“.

У оквиру Зелене зоне Нишвила, посетиоци фестивала и Ниша моћи ће и да провере колико знају о природи Србије учешћем у игри Еко пикадо квиз – Колико знаш о заштити природе? Сви заинтересовани да учествују у овој игри прво ће се опробати у пикаду и у зависности од броја бодова које освоје, одговарати на питање везано за природна добра у Србији. Посетиоце који дају тачне одговоре, очекују пригодне награде. Еко пикадо квиз биће организован сваког фестивалског дана, у периоду од 21:00 до 23:00 часа.

Посебан акценат на простору за природу Србије Green zone, као и претходних година биће представљање и промоција природних добара наше земље, и то у оквиру програма:

- Green movie, пројекција промотивних филмова и спотова о заштићеним подручјима и заштити природе сваког фестивалског дана у периоду од 21 до 22 часа;

- „Инфо пулт за природу“, већ установљен и препознатљив фестивалски штанд на којем се могу добити информације о заштити природе и заштићеним подручјима. Ове године посебно ће бити представљени 09. и 10. августа Национални паркови „Фрушка гора“ и „Ђердап“, 09. августа Парк природе „Стара планина“ и Специјални резерват природе „Јерма“, 10. августа Специјални резерват природе „Увац“, Споменик природе „Ресавска пећина“, 11. августа Парк природе „Сићевачка клисура“, Предео изузетних одлика „Лептерија Соко град“, Специјални резервати природе „Сува планина“ и „Јелашничка клисура“ и 12. августа Споменик природе „Церјанска пећина“.

Програм на Green zone и Инфо пулту и простору за природу, Завод реализује у сарадњи са ЈП „Национални парк Фрушка гора“, JП „Национални парк Ђердап“, ЈП „Србијашуме“ ШГ Ниш и ШГ Пирот, Дирекцијом за изградњу града Ниша, „Резерват Увац“ д.о. ЈП „Ресавска пећина“ и Покрајинским Заводом за заштиту природе.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.