Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Волонтерски рестаураторски камп у селу Гостуша у Парку природе „Стара планина“

Учесницима међународног волонтерског кампа „Усвоји домаћинство у Гостуши“, који се одржава у периоду од 12 до 25 августа 2018 године у селу Гостуша, стручни сарадници Завода за заштиту природе Србије представили су природне вредности и карактеристике Парка природе у коме се налази село специфично по традиционалним објекатима домаћинства са каменим крововима.

У кампу учествује 20 волонтера, студената архитектуре, грађевинарства и антропологије из Француске, Кине, Велике Британије, Немачке, Бугарске и Србије, како би обновили два објеката са каменим кровом. Поред рада на рестаурацији објеката народног градитељства, за учеснике кампа прирпремљен је и богат програм упознавања природног, културног и духовног наслеђа Старе планине.

У циљу представљања значаја, јединствености и заштите природе краја у коме се камп одржава, представници Завода Наташа Панић, руководилац Групе за образовно-издавачку делатност и комуникације и Јовна Шелмић, дипл. архитекта, 14 августа одржале су презентацију о Парку природе „Стара планина“. Овим поводом, поред природних вредности, учесницима кампа представљени су режими заштите унатар заштићеног подручја, могућности одрживог управљања, текући пројекти зашитите биодиверзитета и модел и начин управљања Парком.

Међународни волонтерски камп одржава се у организацији Фондације архитеката Александар Радовић, у сарадњи са European Heritage Volunteers (Vajmar, Nemačka), у оквиру иницијативе Европска година културног наслеђа 2018.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.