Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Међународни дан заштите слепих мишева – 21. септембар

Завод за заштиту природе Србије и ЈП „Ресавска пећина“, поводом обележавања Међународног дана заштите слепих мишева 21. септембра 2018. године, са почетком у 11 часова у Споменику природе „Ресавска пећина“, организују образовни програм о њиховом значају за средину, карактеристикама, начину живота, угрожености и програмима очувања.

Програм је намењен ученицима шестог разреда ресавских основних шкокла, у оквиру кога ће најзначајније врсте слепих мишева на простору Ресаве представити стручни сарадник Завода Братислав Грубач. Како да се обиђу пећине, а да не узнемиравају слепе мишеве и друге њене становнике, учиће у образовној игрици – еко скакалица, коју ће водити Наташа Панић и Јована Шелмић из Завода за заштиту природе Србије. Централни догађај овим поводом биће обилазак пећине са акцентом на станишта слепих мишева у пећини, уз стручно вођење Братислава Грубача и водича ЈП „Ресавска пећина“.

Слепи мишеви или љиљци (Chiroptera) припадају реду сисара које издваја способност активног лета и ехолокације. Слепи мишеви су по свом понашању, изгледу и морфофизиолошким одликама једна од најчудеснијих група живих бића на нашој планети. Они су уникатна група сисара која поседује способност да активно лети. Данас ова група сисара чини скоро једну четвртину укупног броја свих сисара. Ова високо адаптивна група сисара насељава скоро сва копнена подручја Земље, изузев крајњих северних и јужних делова наше планете.

Упркос њиховој јединствености и огромном значају који имају директно и индиректно за екосистеме и човека, слепи мишеви су веома угрожени различитим људским активностима – од намерног злостављања и узнемиравања до губитка погодних станишта и склоништа. Веома важан аспект њихове заштите представља управо заштита њихових склоништа, али и станишта на којима се хране, кроз која мигрирају.

Када посећујемо пећине у којима има слепих мишева, треба се понашати у складу са следећим препорукама:

• Ако видите слепог миша немојте га дирати или узнемиравати!

• Водите рачуна да их случајно не оборите или померите са њиховог места у уским и ниским пролазима, у подземним објектима које посећујете.

• Немојте користити блицеве на фотоапаратима у пећинама у којима има слепих мишева с обзиром да их то јако узнемирава.

• Немојте се предуго задржавати у малим просторијама пошто то може подићи температуру ваздуха која може довести до буђења слепих мишева.

• Немојте светлити батеријском лампом директно у слепог миша у мировању, јер ће их то узнемирити и пробудити.

• Немојте правити буку или палити ватру у било ком облику у подземним објектима или у близини њиховог улаза.

• Немојте уводити велике групе људи у објекте у којима је познато да слепи мишеви хибернирају (спавају зимски сан) или имају породиљске колоније.

Више о значају и угрожености слепих мишева и њиховом статусу заштите можете видети у летку који можете преузети овде.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.