Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Знањем против страха о змијама у Ноћи истраживача

На позив Центра за промоцију науке и образовања у Шапцу, представници Завода за заштиту природе Србије и Удружења „Поскок“ из Владичиног Хана, одржали су 25. септембра 2018. године образовни програм „Знањем против страха“, у оквиру манифестације Европска ноћ истраживача.

Програм „Знањем против страха“ има за циљ да на занимљив и информативан начин учеснике упозна са светом змија, како би се смањио нерационалан страх од ових врста, због кога често страдају.

Програм је отворила наставница биологије у ОШ „Стојан Новаковић“ из Шапца Марија Ђерић, која је ученицима представила значај програма и одржала презентацију о карактеристикама змија и врстама које имају своје станиште у нашој земљи. Након презентације деца су имала прилику да виде кратак филм о Змијама у Србији, аутора Ненада Прерадовића. Где се могу видети и у којим крајевима у Србији живе све аутохтоне врсте отровних и неотворних змија, деци је кроз презентацију приказао херпетолог Завода др Растко Ајтић.

Као део акције ослобођења од страха од змија, у оквиру овог програма деца су имала прилику и да уз надзор и инструкције Владице Станковића.из Удружења „Поскок“ из Владичиног Хана, држе неотровну змију у руци и сликају се њом.

У оквиру манифестације Европска ноћ истраживача, претходног дана - 24. септембра, Завод за заштиту природе Србије учестовао је и у програму у Регионалном центру за развој запослених у образовању у Нишу, када је мр Данко Јовић, руководилац Канцеларије Завода у Нишу представио био и гео диверзитет у заштићеним подручјима Југоисточне Србије.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.